IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2016 г. ще бъдат отворени мерки по ПРСР с бюджет 550 млн. евро

Директните субсидии ще се дават по нови правила

14:53 | 10.02.16 г.
През 2016 г. ще бъдат отворени мерки по ПРСР с бюджет 550 млн. евро

Около 550 млн. евро ще бъде бюджетът на мерките по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), които предстои да бъдат отворени през 2016 година. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева на четвъртата национална среща на земеделските производители в България, организирана от АЗПБ във Варна.

Българските фермери пострадаха от геополитически решения, които не са от полза за никого, заяви Танева по повод продължаващото руско ембарго. От началото на ембаргото до края на 2015 година 273 млн. лв. са претърпените загуби за земеделските производители и преработвателите, като най-засегнат е млечният сектор, където има спад на производството. Усилията по думите й са насочени към намиране на пазари в трети страни.

Танева посочи, че предстои увеличаване на бюджетите по мерки 4.1 и 4.2 от ПРСР, които е планирано да бъдат отворени.

Ще има промени - мярка 4.1 за инвестиции в  стопанствата ще бъде отворена така, че да бъдат допустими инвестициите в напояване за частните бенефициенти. За целта текат разговори за нотификация с ЕК. Ще бъде намален таванът на инвестициите. Такава промяна се очаква и за мярка 4.2 за инвестиции в преработка на продукцията.

Тъй като тази година АЗПБ си е поставила за цел да настоява за увеличение на националното съфинансиране по ПРСР, Танева заяви: "Интересът на бизнеса е да отворим тази година мерките при условия, които биха разширили обхвата и те да бъдат осъществени в срок".

Когато говорим за увеличаването на съфинансирането, едва ли бихме желали да имаме нулева година, докато се измени Споразумението за партньорство с ЕС и ПРСР, беше категоричен зам.-министърът на земеделието Васил Грудев.

Танева заяви още, че тази година кампанията за директни плащания за обработваеми земи, която започва на 1 март, ще бъде по нови правила.

Право на подпомагане имат тези площи, за които има регистрирано правно основание и то площите по индивидуализирани имоти. За постоянно затревените площи ще се изисква съответният брой животински единици. Надграждаме системата с включване на географски компоненти, поясни Грудев.

Той подчерта, че до 15 февруари всички площи, които фермерите ползват с правно основание, трябва да бъдат регистрирани, с изключение на пасищата. Само така нивите ще могат да бъдат заявени за подпомагане. Той предупреди, че фермерите трябва да заяват само земите, които ползват и обработват (а не изобщо всички терени, за които имат правно основание като например стопански дворове).

Също до 15 февруари трябва да бъде заплатено ползването на белите петна. В противен случай системата ще приеме, че тази площ не се стопанисва на базата на валидно правно основание.

Зам.-министърът посочи още, че се въвеждат нови схеми за хуманното отношение към животните - за едър и дребен рогат добитък. Ще се кандидатства за свободно подово и свободно пасищно отглеждане. Ще има и схема за осигуряването на балансирана и постоянна паша при пчелите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още