IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на българските хотелиери продължават да растат и през октомври

Данните на НСИ показват, че приходите растат за сметка на по-малкия брой реализирани нощувки

12:06 | 10.12.14 г.
Приходите на българските хотелиери продължават да растат и през октомври

Въпреки оплакванията на туристическия бранш за слаб сезон приходите от нощувки в хотелите не престават да растат. През октомври те достигат 34,5 млн. лева, или с 3,7% повече спрямо октомври 2013 година, показват данните на Националния статистически иниститут (НСИ).

Ръст има както от приходите на чуждите граждани (от 5,2%), така и от български граждани (от 2,2%).

Тенденцията за повече приходи, но на фона на по-малко реализирани нощувки, също продължава. Статистиката показва, че през октомври са били реализирани общо 702,1 хил. нощувки, което е с 2,2% по-малко на годишна база.

Най-голям брой нощувки са били реализирани в столичните хотели – общо 147 хил., от които малко над 100 хил. са били реализирани от чужденци. В София се формира и голяма част от приходите от нощувки – общо 11,2 млн. лева, като 8,7 млн. лева от тях са приходите от нощувките на чуждите граждани.

Варна също е притегателен център за туристите – през октомври чуждите граждани са реализирали 53 хил. от общо 86 хил. нощувки в хотелите в морската ни столица. Общите приходи от нощувките в града са малко над 4 млн. лева, а чужденците са оставили в хотелите към 2,6 млн. лева.

Прави впечатление и увеличеният брой на нощувките в хотелите в Пловдив и Пазарджик през октомври, което донякъде се обяснява и с традиционно силното есенно издание на Международния панаир, което тази година се проведе между 29 септември и 4 октомври.

Данните на НСИ показват още по-голям общ брой пренощували лица в местата за настаняване спрямо октомври 2013 година – общо 342,5 хил. души, което представлява ръст от 1,2 на сто.

Българите прекарват средно по 1,9 нощувки, а чужденците – по 2,4 нощувки по време на своя престой в хотелите в страната. Чуждите граждани традиционно предпочитат хотелите с 4 и 5 звезди (68,1% от реализираните нощувки), докато българите отсядат най-често в места за настаняване с 1 или 2 звезди (почти 38% от реализираните нощувки).

НСИ изработва статистиката за местата за настаняване на базата на данните за потелите, мотелите, къмпинги и хижи с повече от 10 легла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още