IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава конфликтът между МОСВ и природозащитници за Натура 2000

Промените в Закона за биологичното разнообразие вече са внесени в в Министерския съвет

17:23 | 09.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Промените в Закона за биологичното разнообразие, които засягат управлението на екомрежата Натура 2000, вече са внесени в в Министерския съвет. Законопроектът бе представен на брифинг в екоминистерството. 

В същото време природозащитни организации заявиха, че министерството предлага опасно отслабване на екомрежата, ще се улеснят строежи и злоупотреби. 

Спорове между двете страни предизвикаха две предложения в първоначалния проект.

Едното предвижда при грешки и при нови научни данни, установени след обявяване на защитената зона, да се прави преоценка на статута й. 

Другото спорно предложение е искането организациите, които набират и анализират данни за местообитанията и видовете, задължително да ги предават на МОСВ. Неправителственият сектор нарича това „национализация на научни данни“.

Припомняме, че проектът предвижда нови структури да управляват мрежата на национално и регионално ниво.

Днес министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви, че с промените се въвежда задължителното разработване на териториални планове за управление на защитените зони, информира пресцентърът на Министерството. Териториалните планове ще се утвърждават от директорите на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ), след одобряването им от Комитетите на заинтересованите страни.

Според Димов е налице децентрализация и местните общности ще имат съществена роля при взимането на решения за Натура 2000.

От МОСВ заявиха, че са прецизирани спорните текстове за предоставянето и ползването на първични данни за местообитанията и видовете.

„Държавата трябва да гарантира, че първичните данни, които се използват, ще бъдат проверявани за достоверност“, каза Димов. По думите му оттук нататък всяка организация, която ползва публични средства за набиране на първични данни и за анализи, задължително ще осигурява публичен достъп до тях.

Междувременно Коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“ с писмо до премиера Бойко Борисов поиска незабавно спиране на поправките в Закона.

„Приемането на предложените промени означава намаляване и обезсилване на мрежата Натура 2000, сериозни затруднения за устойчивото управление на защитените зони у нас и засилване на непрозрачното и авторитарно управление на природния ресурс на България, заради което в последните години страната ни продължава да губи гори, реки и защитени видове“, твърди организацията.

Според изпратеното становище единствената промяна при общественото обсъждане засяга предаването на научни данни на МОСВ, а останалите предложения са отхвърлени.

Неправителствените организации се опасяват, че с промените целите на защитените зони от мрежата Натура 2000 ще бъдат променени, а изменения ще се правят по еднолична преценка на министъра без ясни процедури и контрол.

Коалицицията твърди, че участието на НПО в процесите за Натура 2000 се предлага да бъде ограничено, като се поставят дискриминативни изисквания.

„Посочените проблеми в законопроекта ще доведат до отслабване на режимите за опазване на Натура 2000 и нейното обезсмисляне. Промените биха улеснили строежи и злоупотреби в опазени природни обекти. Фактът, че около една трета от страната попада в Натура 2000 мрежата е шанс, който трябва да бъде използван за подобряване на качеството на живота на българите“, казва Коалицията и настоява законопроектът да бъде отхвърлен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
todor6104
преди 5 години
Дърпат чергата под Тома Белев и той задейства "еко" мафията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още