IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължават споровете около ремонта на "Графа"

Столичната община е нарушила ЗОП, твърди неправителствена организация

09:45 | 19.10.18 г.
Продължават споровете около ремонта на "Графа"

От скандали и спорове за ремонтите на столичната улица "Граф Игнатиев" нещата ескалираха до искане на оставки и сигнал до Европейската служба за борба с измамите OLAF. Причината са открити нередности от неправителствената организация "Спаси София" при промяна на проекта и използваните материали за виброизолация на трамвайните релси.

"Проведохме едно двумесечно разследване на цялата документация и установихме, че Столичната община е нарушила Закона за обществените поръчки. Тъй като е отстранила участник от търга, защото е предлагал материал, който не отговаря на изискванията и след приключване на поръчката е позволила спечелилият участник да използва същия този материал, заради който друг е бил отстранен", обясни Борис Бонев от "Спаси София" пред Bulgaria ON AIR.

Той няма съмнения в качеството на избраните материали, но според него те са неподходящи за ремонта.

Общинският съветник Зафир Зарков (ГЕРБ) обясни, че според юристите на Столичната община, които работят по обществените поръчки, изменението не е съществено и поради тази причина се е стигнало до изработване на нов проект. 

"Няма как да засегнат финансово проекта и обществения интерес. В самия договор е записано, че при промяна на какъвто и да е параметър или материал ще бъдат направени съответните анализи и ще бъде заплатено само толкова, каквато е стойността на вложения материал. Нищо повече", категоричен беше Зарков.

Според общинския съветник Иван Таков (БСП) може да се казва, че това е несъществено нещо, но трябва да се има предвид, че материалът участва вътре в оценката.

"След като е сбъркан проектът, най-нормалното нещо беше да се проведе отново процедурата, защото по този начин се постави един от участниците в неравностойно положение и това е факт", заяви Таков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още