Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Проектантите на строителни обекти трябва да са независими, смятат експерти

Архитектите искат задължително да има конкурси за проектите за градска среда

Проектантите на строителни обекти трябва да са независими, смятат експерти

Снимка: Pixabay

Проектантите на строителни обекти трябва да са независими от инвеститорите и строителните фирми, които изпълняват работата. Само така може да се гарантира добро качество и намаляване на рисковете от инциденти и бедствия, каза на пресконференция Иван Каралеев - председател на УС на Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП).

Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България, предложи задължително да има конкурси за проектите за градска среда, като се изпълняват най-добрите проекти, предаде БТА. 

Още по темата

Доц. Методи Андреев, член на КИИП, посочи, че чрез метода на пълен инженеринг по принцип се строят само уникални проекти, като например мостът "Дунав мост 2". В България пълният инженеринг беше изопачен и преиначен и се ползва във всички обществени поръчки, посочи той.

У нас фигурата, която държи властта, е строителният предприемач или по-точно фирмата, спечелила обществената поръчка, като тя работи по метода на пълен инженеринг, каза Методи Андреев.

От влизането си в ЕС България разпредели през обществени поръчки 87 млрд. лева. 80% от тези пари са отишли в три процента от фирмите, като 90% от тях са в строителни фирми, каза Андреев.

Тези строителни фирми са пълни господари на инвестиционния процес, те назначават проектанта, имат и консултантски къщи и осигуряват строителен надзор, посочи Андреев. "Това е фундаментът на българската "грандкорупция", каза още той.

Инж. Димитър Куманов - член на КИИП, посочи че в обществените поръчки в строителството се работи по един единствен критерий - най-ниска цена. Това обикновено едва ли е най-ниската цена, но със сигурност тя не може да осигури най-високото качество, посочи Куманов.

По думите му проектите може да се избират от възложител чрез търг или конкурс, но не да се търси най-ниската цена.

У нас в изграждането на един обект проектант, строител, инвеститор и строителен надзор често са собственост на едни и същи хора, заяви той.

Главният сектратар на КИИП инж. Антони Чипев посочи, че в целия жизнен цикъл на един строеж 30% от разходите са в изграждането, а 70% са експлоатационни разходи. Като падне качеството на изграждането, ще се повишат експлоатационните разходи, добави той.

От КИИП посочват, че най-ниските цени в обществените поръчки може да са плод на разбирателство между участниците.

Според участниците в пресконференцията надзорните фирми не следят за качеството на проектите и за изпълнението на дейностите в рамките на строежа. Те основно придвижват документацията, с която ентусиазирано доказват, че всичко отговоря на съществените изисквания към строежите, посочиха от камарата, като показаха видеоклипове с некачествено саниране на жилищни блокове.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
О каква изненада...

Още от България
Германци, французи и англичани търсят имоти във Варна