Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Прокуратурата иска спиране на разрешителното за строежа на „Алепу вилидж“

Държавното обвинение настоява съдът в Бургас да обяви за нищожно решение на главния архитект на община Созопол за етапно строителство в курортния комплекс

Прокуратурата иска спиране на разрешителното за строежа на „Алепу вилидж“

Снимка: БГНЕС

След проверка на законността на строежа на  „Алепу вилиж“, възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП) на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), е внесен протест срещу разрешението на строеж, издадено на 10 септември 2018 година от главния архитект на община Созопол.

Още по темата

Протестът следва да спре и изпълнението на разрешението за строеж, уточняват от прокуратурата.

От държавното обвинение съобщиха, че на 5 юни тази година ВАП сезира ДНСК да извърши незабавна проверка за законността на строежа между нос „Свети Тома“ и така наречения „Шофьорски плаж“, като представи обобщен доклад.

В получения от строителния надзор доклад пише, че главният архитект на Община Созопол е издал разрешение за строеж (РС) на 26 февруари 2018г. за „укрепване на свлачище" в местността „Алепу", землище на гр. Созопол, на името на „Алепу вилидж".

С нотариално заверена декларация от 28 август, възложителят декларирал, че това разрешение няма да бъде използвано от него, като за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване.

По повод заявление от 30 август 2018 г. за съгласуване и одобряване на проекти и издаване на разрешение за строеж и виза от 7 август, от „Алепу вилидж", главният архитект на община Созопол е издал ново разрешение за строеж от 10 септември 2018 г. на дружеството за курортен комплекс „Алепу вилидж“  (етапно строителство).

Първият етап е „укрепване на свлачище" „Алепу вилидж", а вторият етап е за „курортен комплекс" – подземна и надземна част на строителство в местността „Алепу", землище на гр. Созопол.

Строежът е определен като строеж първа категория. След съответни административни процедури, разрешението за строеж от 10 септември 2018 г. е влязло в сила на 27 септември 2018г.

От държавното обвинение констатират, че по Закона за устройство на територията (ЗУТ) са допуснати изменения на промени в инвестиционния проект, допълнено е новото строително разрешение.

В хода на проверката от ДНСК установили, че на 10 октомври 2018 г. с решение на главния архитект на община Созопол е вписан и нов възложител, който не фигурира в предишните две строителни разрешения.

От доклада на строителния надзор се разбира, че има и други факти, които изясняват действителното положение по случая.

От прокуратурата посочват, че в направения анализ на ВАП се отчита, че разрешението за строеж е индивидуален административен акт, а влязлото в сила разрешение за строеж не подлежи на отмяна според разпоредби от ЗУТ. Заключението на държавното обвинение е, че всяко следващо разрешение, засягащо същия поземлен имот и участници в административното производство е нищожно.

По тези съображения, в резултат от съвместната работа и след получаване на материали от ВАП, Окръжна прокуратура – Бургас внесе в бургаския Административен съд протест да се обяви за нищожно, разрешение за строеж 10 септември 2018 г. на името на „Алепу вилидж", издадено от главния архитект на община Созопол за курортен комплекс „Алепу вилидж" (етапно строителство).

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Абе кой да ти мисли такива подробности - инвеститори и т.н.? Щом ББ каза че там ще гнездят птиците - значи какво значение има тука законите и наредбите? Всяко влязло в сила разрешение за строеж има 14 дневен срок за обжалване.... минали ли са - минали - тогава какво дирят под вола теле?
3
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Е давайте така другари ..... кой ще дойде да инвестира в България ? Един път му давате разрешително... после го вземате после пак го давате ....
Що за глупости !!! Кой нормален бизнес би инвестирал милиони в България при такива неща като тука има тука нема :) Пълна смешка е цялата държава като почнеш с мистър наредба 18 и завършиш с Амон Ра.....

Още от България
Започна строителството на мащабен голф и спа комплекс край София