IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата обвини главния архитект на Пловдив за съборения тютюнев склад

Открити са доказателства за множество фрапантни нарушения на Закона за културното наследство, смятат обвинителите

16:35 | 22.07.16 г.
<p>
	Протестът срещу събарянето на сградата. <em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Протестът срещу събарянето на сградата. Снимка: архив, БТА

Окръжна прокуратура – Пловдив повдигна обвинения на главния архитект на общината Румен Русев по делото, водено за събарянето на сградата на тютюневия склад в града. Това се съобщава на сайта на държавното обвинение.

През март тази година започна разрушаването на сградата зад автогара Юг, която е паметник на културата. Протести на граждани спряха техниката и пълното разрушаване на обекта, който е частна собственост.

Днес Прокуратурата информира, че в хода на досъдебното производство след анализ са открити доказателства за множество фрапантни нарушения на Закона за културното наследство, извършени в периода 4 октомври 2010 г. – 9 февруари 2016 г. Към наказателна отговорност са привлечени Румен Русев – главен архитект на община Пловдив, и Георги Бранеков – представител на фирмата собственик на сградата „Одрин 8” ЕООД.

Спрямо Русев е повдигнато обвинение, че при продължавано престъпление е извършил близо 60 нарушения на нормативната база и е допуснал противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство. Това е груповият паметник на културата - Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив” – система от улични ансамбли, включваща и тютюневия склад на ул. "Одрин". 

Сред извършените от Русев нарушения са и такива по издаване на заповеди за изменение на регулационните планове вместо кмета на община Пловдив и без да са налични изискваните от закона предпоставки и съгласувания (вкл. с Министерство на културата) и разрешения за това.

Той е обвинен и в презаверяване на скици-визи в нарушение на разпоредбите на Закона за устройството на територията и при липса на актуален документ за собственост на „Одрин 8” ЕООД, издаване на две разрешения за строеж на  дружеството за „Многофункционална сграда с офиси, хотел и бизнес апартаменти, общежития, хранителен магазин и подземен паркинг” и за „Общежития” при липса на необходимите за това документи, включително при липса на инвестиционен и идеен проект, одобрени и оценени по надлежния ред, и при липса на съгласуване с Министерство на културата.

Прокуратурата го обвинява и в презаверка на описаните разрешения за строеж без да са били отстранени нередностите в документацията на „Одрин 8” и след представяне на пълномощно, отнасящо се до несъществуващ в кадастралната карта на Пловдив имот.

За организирането на допуснатата от Русев противозаконна дейност в защитената територия към наказателна отговорност е привлечен управителят на „Одрин 8” ЕООД Георги Бранеков.

При претърсване и изземване в ползвани от дружеството помещения е било намерено и иззето преправено удостоверение, издадено от  Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата. Преправката е била в частта от съдържанието, удостоверяваща статута на сградата на ул. „Одрин” №8.

Вместо действителния текст е било вписано, че сградата не притежава статут на единична недвижима културна ценност и попада извън охранителната зона на архитектурния комплекс.

За двукратното използване на преправения документ пред община Пловдив с цел издаване на разрешения за строеж Бранеков е привлечен към наказателна отговорност и за документно престъпление.

Спрямо всеки един от двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на по 2 хил. лева.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, свързано с противозаконна дейност в защитената територия, за което са обвинени Русев и Бранеков, е лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 5 хил. до 15 хил. лева.

За използването на преправен официален документ, за което обвинение е повдигнато на Бранеков, наказанието е лишаване от свобода до 8 години.

По делото е приобщена и компютърна кореспонденция, касаеща корупционни практики, свързани с издаване на строителни разрешения и промяна на подробните устройствени планове, като тези практики продължават да се разследват.

Окръжната прокуратура в Пловдив е подала протест до Районната дирекция за строителен контрол, с който се иска да бъде отменено като нищожно издаденото от главния архитект разрешение за строеж на „Одрин 8” ЕООД, въз основа на което е започнало събарянето на тютюневия склад. Предстои да бъдат атакувани подробните устройствени планове за промяна на уличната регулация, предназначението на имота и начина на застрояване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още