IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата оспорва оправдателната присъда по делото "Алабин"

Подаден е сигнал срещу прокурор Милко Момчев, който ръководителите му отхвърлят

17:57 | 21.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Прокуратурата е поискала нова осъдителна присъда по делото „Алабин“.

Припомняме, че 12 години след като в центъра на София, на ул. "Алабин", рухна сграда  и уби две момичета, които минаваха с колата си оттам, преди дни процесът за трагедията приключи на първа инстанция. Софийският градски съд оправда четиримата подсъдими.

Сега от съобщение на прокуратурата става ясно, че присъдата е протестирана от прокурор Милко Момчев пред Апелативен съд София с искане за нова осъдителна присъда.

Междувременно на 19 номври 2018 г. до ръководителите на Софийска апелативна прокуратура и Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал от адвокат Ина Лулчева, защитник на подсъдим по делото. 

След изявления на прокурор Милко Момчев пред медии непосредствено след оправдателната присъда Ина Лулчева твърди, че той е уронил авторитета на правосъдието.

Според сигнала Момчев е заявил публично, че вероятна причина за оправдаването на подсъдимите е „промяна“ на показанията на основен свидетел.

Административните ръководители на прокурор Милко Момчев отговарят, че няма каквито и да е основания за образуване на дисциплинарно производство срещу него.

В съобщението си Прокуратурата е категорична, че Момчев  по никакъв начин не е нарушил професионални задължения или етични правила. Сигналът според Прокуратурата е опит за влияние върху наблюдаващия прокурор, преди той да да протестира присъдата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още