Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Прокурори откриха нарушения при продажба и наемане на общински жилища

Общини налагали допълнителна такса под формата на режийни разноски, съобщи Върховната административна прокуратура

Прокурори откриха нарушения при продажба и наемане на общински жилища

Снимка: Архив Ройтерс

Проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) е открила десетки сериозни нарушения в 175 наредби за продажба и наемане на общински жилища. В резервни жилища са били настанявани кметове, заместник-кметове и кметски наместници, а не, както е според Закона за общинската собственост, семейства с остри социални или здравословни проблеми или такива с негодни за обитаване жилища, съобщи на сайта си държавното обвинение.

Още по темата

Установени са и случаи, в които от общинските съвети е било поставяно изискване за плащане на допълнителна такса.

Прокурорите са констатирали, че неправомерно кметове са упълномощавали други лица да налагат санкции за нарушения, което според държавното обвинение е създало условия нарушителите да не понесат наказание.

При проверките са констатирани разпоредби, с които се задължават кметовете да внасят предложения в общински съвети за промяна на предназначението на жилища, когато определени лица желаят да ги закупят и са изпълнени  други условия според местни наредби. По силата на закона обаче промяната на предназначението се извършва само при потребностите на общината, а не според желанието на отделен заявител да придобие определено жилище, посочват от ВАП.

Нарушения са открити в действащите наредби на София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Шумен, Монтана, Благоевград, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково, Ямбол, Поморие, Царево, Банско, Казанлък, Дупница, Нова Загора, Троян, Сандански, Балчик, Шабла, Велинград, Панагюрище, Севлиево и др.

Във връзка с образуваните преписки са подадени 156 протести до административните съдилища, като към настоящия момент от тях 22 са уважени, а при останалите не са приключили административните производства.

Проверката на ВАП продължава.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Нов жилищен комплекс за 300 млн. лв. ще се появи край София