IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пълно фиаско за моловете в Русе

Частен съдебен изпълнител разпродава Royal City Center, а съдът обяви "Мега Мол Русе" в несъстоятелност

16:05 | 10.09.15 г. 18
Пълно фиаско за моловете в Русе

Частен съдебен изпълнител разпродава магазините в първия търговски център в Русе - Royal City Center, по искане на Райфайзенбанк, става ясно от съобщение в регистъра на публичните продажби. 

Офертите си желаещите могат да подадат до 8 октомври, като се планира да бъдат отворени на 9 октомври.

Отделните обекти в търговския център са обявени на различни цени, включително и за над 200 хил. лева. Така центърът е оценен на над 1,9 млн. лева.

Междувременно Окръжният съд в Русе обяви “Мега Мол Русе” в несъстоятелност. Решението е вписано и в Търговския регистър.

От решението става ясно, че собственикът на търговския център се лишава от правото да управлява и да се разпорежда със собствеността си и запорът върху имуществото остава.

Молът обяви фалит, след като лондонският клон на Банка Пиреос СА заведе изпълнително дело заради необслужван кредит. Последваха искове и от други кредитори и дружеството не успя да постигне споразумение.

“Мега Мол Русе” отвори врати през 2010 г. като част от плановете градът да се превърне в притегателен център за румънците. Румънските туристи и купувачи обаче постепенно се оттеглиха от пазара в града заради обезценката на леята.

В Русе трябваше да има шест търговски центъра. От тях отвориха три - Royal City Center, “Мол Русе” и “Мега Мол Русе”, като от трите все още функционира само “Мол Русе”.

Останалите проекти – “Гранд Плаза”, “Мол Дунав” и “Мол Галерия Русе”, бяха замразени. Единствено спортната зала, която беше част от проекта “Гранд Плаза”, беше завършена и отвори врати наскоро.

“Мол Дунав” беше построен, но така и не заработи заради недостатъчния брой наематели. Инвеститорът в “Мол Галерия Русе” – полската компания GTC, пък дори не започна строителството на търговския център, а парцелът, върху който някога се намираше големия химически завод за производство на пластмасови изделия в Русе „Петър Караминчев“, стои празен.

Тежката ситуация на пазара на модерни търговски площи в Русе илюстрира красноречиво затрудненията на някои от инвеститорите в търговския сегмент, особено в областните центрове и по-малките населени места. Заради засилената конкуренция на един малък пазар, какъвто е България, и в момента продължава процес по препозициониране на шопинг центровете, включително и в София.

Тези от тях, които не успяха да се наложат на пазара на търговски площи, затварят един по един, а някои от тях намират и друго приложение. Бивш хипермаркет за техника във Видин например стана завод, а неоткритият "Мол Галерия" във Варна съвсем скоро ще бъде превърнат в частна болница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 1
pepince
преди 8 години
За Софияяя, За София става въпрос, това ни чака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
булка, младост 3 не е в русИ *** ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
nocalled
преди 8 години
булка, младост 3 не е в русИ *** ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Отдааавна има онлайн молове, реализиращи добри обороти, хората обикалят по моловете, набелязват си стока и си купуват по-тънко :) онлайн, с доставка до дома :)...алооо в Младост 3, нов мол няма ли да строите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 0
I
преди 8 години
На всички молове им предстои такава съдба...Онлайн търговията няма да им прости...Скоро ще се появят онлайн молове, в които търговците ще могат да продават, и клиентите ще могат да поръчват едновременно, от всеки един търговец, и поръчките от различните търговци ще пристигат отделно, по куриери. Наемите в онлайн моловете ще са смешни 20-30 долара на месец.Ибей и Амазон са такива молове.... Всеки търговец може да продава в тях срещу 20-30 долара на месец.И в България, заради високите наеми и кризата, търговците ще бъдат принудени да преминат основно онлайн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 19
Isumu
преди 8 години
Има ли *** поръчка, чиято цел е да позори и рекламира по негативен начин определени градове в България? С това цели ли се, чрез намаляване на популярността на едни градове, да се стимулира пазара на труда в други? Иначе казано, не е редно да си набляга в заглавието на статията - локацията на провалените молове! Най-вероятно инвеститорите и кредиторите са все "столични" дружества! А може би чрез злоумишлени действия или бездействия, от страна на централната власт, чрез деприоритизиране на инфраструктурни проекти в едни региони, се потиска икономическата активност на местно ниво и се стимулира миграцията и пазара на труда на централно ниво!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
Людени
преди 8 години
Аххх .... и тука ли баЛОни ??Ужасссссс !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Дано скоро се случи и в София това фиаско! ---Ще се случи, но по-бавно ... балона първо издишва от там, от където последно се е надувал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 34 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Частен съдебен изпълнител разпродава Royal City Center, а съдът обяви "Мега Мол Русе" в несъстоятелност===И кой ше ги купи тия "молове" ? И ако някой ги купи - кво ше прави с тях? Да бяхте първо строили фабрики, заводи - тогава щеше да има кой да влиза и в моловете ви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 0
Чичо Манчо
преди 8 години
А беше време когато румънците масово идваха на шопинг в Русе. И в годините на късния соц и в зората на демокрацията... Но все пак нека да сме честни. По моите стандарти и "Мега Мол Русе" и "Роял Сити" са си едни най-обикновени търговски комплекси, но чак пък молове. Единствения истински мол, който аз знам е този в "Здравец" - "Мол Русе".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още