IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работата по нов Закон за кадастъра ще започне през 2019 г.

Правоспособни експерти ще имат право да издават скици на поземлени имоти, на сгради и съоръжения на техническата инфраструктура, посочи строителният министър

14:13 | 14.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

В новия Закон за кадастъра, чиято подготовка ще започне през януари 2019 г., ще се улесни достъпът на експерти с правоспособност да подпомагат Службите по кадастър при административното обслужване.

Те ще издават скици на поземлени имоти, на сгради, схеми на самостоятелни обекти в сгради и съоръжения на техническата инфраструктура и удостоверения за наличие или липса данни.

За това информира министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова по време на парламентарния контрол.

“Документите ще се изработват автоматично от информационната система, до която правоспособните лица ще имат право на достъп”, посочи тя, цитирана от БТА.

Петя Аврамова допълни, че дейността на правоспособните лица ще се контролира от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, а наредба ще регламентира реда и условията за осъществяването на тази дейност.

Министърът обясни, че в процес на изработване е нова концепция за обслужване на потребителите на кадастрална информация като ще има тристепенна система на контрол и санкции, които ще се налагат на служители на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Мерките са предприети заради сигнали за неспазване на срокове.

Петя Аврамова подчерта, че всеки случай е конкретен, като добави, че това, което хората отчитат като закъснение, в общия случай е заради прилагане на законови разпоредби, които изискват процедури по уведомяване на заинтересовани лица, които по наредба не се включват в обявения срок за изпълнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още