IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрешенията за строеж на жилища у нас се увеличават, но предприемачите не бързат

Разрешеното строителство през четвъртото тримесечие на 2020 г. е почти два пъти по-голямо от реално започнатите проекти през периода

16:21 | 04.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Издадените разрешения за строеж на жилища у нас отново се увеличават значително в края на 2020 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). В същото време обаче предприемачите изглежда не бързат да започват нови проекти на фона на продължаващата несигурност за икономиката заради пандемията.

През четвъртото тримесечие на минала година местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1451 жилищни сгради с 9779 жилища в тях и разгъната застроена площ (РЗП) от 1,14 млн. кв. м.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 14,4%, но жилищата в тях се увеличават с 31,9%, както и общата им застроена площ - с 18,5%. За сравнение през третото тримесечие броят на получилите разрешение за строеж жилища нарасна с 25,1% на тримесечна база, а площта им се увеличи със 17,1%.  Жилища Жилища

През четвъртото тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилища са се върнали към растеж и на годишна база. Макар че броят на издадените разрешения за нови жилищни сгради намалява с 4%, жилищата в тях са повече с 30,8% спрямо края на 2019 г., а РЗП е нагоре с 27,5%. Жилища Жилища

През третото тримесечие броят на жилищата, получили разрешение за строеж, и разгънатата им застроена площ продължиха да отчитат годишни спадове от съответно 17,8% и 13,2%.

В същото време обаче новозапочнатите жилища са почти два пъти по-малко от получилите разрешение за строеж през четвъртото тримесечие – 5616, разпределени в малко над 1000 жилищни сгради и РЗП от малко над 700 хил. кв. м. Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради намаляват с 21,4%, жилищата в тях – с 4,8%, а разгънатата им застроена площ – с 3,4%. Жилища Жилища

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 г. започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 1,5%, а общата им застроена площ - с 3%, докато жилищата в тях намаляват с 2,7%.

Пловдив – лидер по разрешено ново жилищно строителство, София – по новозапочнати жилища

Пловдив изпреварва София по брой разрешени жилища за строеж с 3624 през четвъртото тримесечие спрямо 3413 в столицата. В същото време обаче в Града по тепетата е започнало строителството само на 480 нови жилища. По този показател далеч на първо място е София с 2114 новозапочнати жилища през периода. Жилища Жилища

Във Варна и Бургас разрешение за строеж са получили съответно 604 и 496 нови жилища. В Бургас обаче е започнало строителството на цели 963 нови жилища, като по този показател градът се нарежда на второ място в страната, отстъпвайки само на София. Във Варна в края на 2020 г. е започнало строителството на 684 жилища. 

Над сто нови жилища са получили разрешение за строеж и в Благоевград (300), Стара Загора (205), Кърджали (176), София-област (141) и Пазарджик (120). На обратния полюс е Видин, където е било разрешено строителството на едва четири жилища. Следват Силистра с шест, Смолян със седем и Разград с осем. През четвъртото тримесечие строителството на над сто нови жилища е започнало също в Благоевград, Кърджали, Пазарджик, София-област и Стара Загора.

Офис строителството се свива наполовина

През четвъртото тримесечие в страната е започнало строителството само на 13 офис и административни сгради с РЗП от 12 803 кв. м, като броят им е намалял с 48% спрямо третото тримесечие, а площта им се е свила с 67,8%.

На годишна база започнатите офис сгради нарастват с 18,2%, а разгънатата им застроена площ се увеличава с 8,7%. В София през последните три месеца на 2020 г. е започнало строителството само на четири офис сгради.

През същия период в страната е било разрешено строителството на 14 офис и административни сгради с РЗП от малко над 28 хил. кв. м. Издадените разрешения за строеж намаляват с 50% спрямо третото тримесечие, а площта им се е свила с 40,1%. На годишна база издадените строителни разрешения за офиси са с 33,3% по-малко, но площта им се увеличава с 34,4%.

Три нови офис сгради са получили разрешение за строеж в Пазарджик, както и пет в Пловдив. 

Близо 100 хил. кв. м логистични имоти с разрешено строителство в Бургас

Разрешения за строеж за други сгради с обща площ от близо 100 хил. кв. м, в които влизат индустриални и логистични имоти, са издадени през четвъртото тримесечие в Бургас, като по този показател морският град е лидер в страната. През същия период в града е започнало строителството на индустриални площи с общ обем от малко над 50 хил. кв. м.

Лидер по строителство на индустриални и логистични имоти остава Пловдив с новозапочнати сгради с обща площ от близо 80 хил. кв. м. Индустриални имоти с обща площ от малко над 58 хил. кв. м са получили разрешение за строеж в града през четвъртото тримесечие.

Общо за страната са издадени разрешения за строеж на 1005 други сгради с РЗП от 515,4 хил. кв. м. Броят им намалява спрямо третото тримесечие с 10,3%, докато площта им нараства с 2,1%. На годишна база издадените разрешения за строеж на други сгради намаляват с 8,9%, а площта им се свива с 15,6%.

В същото време в страната е започнало строителството на 572 други сгради с площ от малко над 370 хил. кв. м. Те намаляват на тримесечна база с 8,3%, а площта им е надолу с 29,4%. Спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. е започнало строителството на 6,8% по-малко други сгради, а общата им застроена площ се свива с 10,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Един Българин
преди 3 години
То хора не останаха какво да стимулира строителите да строят? Половината млади в чужбина, старите си имат жилища беше ясно че рано или късно строителството трябва да спре, защото е безсмислено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 години
Вчера един експерт го бяхте постнали,и беше заявил че пазара някак си се бил възстановил,а строителните предприемачи не бързали заради задаващата се несигурност.Ако имаше толкова купувачи,да купуват с жилищни кредити,защо да не бързат.Май сами се оплетохте в лъжи и манипулации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още