IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрешителните за строеж ще губят правно действие при определени условия

Ново разрешително ще се вади, ако строителството не е започнало 3 години от влизането му в сила или ако обектът не е завършен за 5 години

14:15 | 25.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Разрешителните за строеж ще губят правно действие, ако в продължение на 3 години от влизането им в сила строителство не е започнало или строежите не са завършени за период от 5 години.

Това предвиждат промени в Закона за устройството на територията, приети на второ четене от парламента.

Презаверяване на разрешението за строеж може да бъде поискано от възложителя на строежа в тримесечен срок от изтичането на съответния срок и се извършва от органа, който го е издал, в 14-дневен срок от подаване на заявлението, предвиждат промените, предава БТА.

При презаверяване на разрешението за строеж се заплаща 50 на сто от предвидената такса за издаване на разрешение за строеж, записаха още депутатите.

Поправките предвиждат още поземлени имоти, които не отговарят на изискванията за минимални размери за лице и повърхност съобразно устройствената зона, в която попадат, да могат да се обединяват в един или повече нови урегулирани имоти, ако са собственост на едни и същи лица.

Допуска се също така по искане на собствениците поземлен имот да може да бъде разделен на два или повече новообразувани урегулирани имота.

Парламентът разпореди още изработени проекти за подробни устройствени планове да се съобщават от общините на заинтересуваните лица с обявление, което в 10-дневен срок от постъпването на проектите в общинската администрация се изпраща за обнародване в "Държавен вестник".

Министърът на регионалното развитие задължително ще организира поддържането на публични регистри на издадените актове за изработване и одобряване на устройствени планове и на техните изменения, на издадените разрешения за строеж и на въведените в експлоатация строежи, прие още парламентът.

С промените в закона се окрупняват и категориите строежи. В новата първа категория попадат строежите, влизащи в предишните първа, втора и трета категории - т.е. всички обекти от национално значение, магистрали и т.н.

Във втора категория влизат частни пътища, улици от второстепенната улична мрежа V и VI клас и съоръженията към тях, жилищни и смесени сгради със средно застрояване, сгради и обекти за обществено обслужване с разгъната застроена площ от 1 000 до 5 хил. кв.м или с капацитет от 100 до 200 места за посетители, паркове, градини и озеленени площи до 1 хектар, недвижими културни ценности с категория "местно значение", електронни съобщителни мрежи и съоръжения, изграждани в урбанизирани територии с високо и средно застрояване.

В трета категория строежи влизат жилищни и смесени сгради с ниско застрояване, вилни сгради, сгради и обекти за обществено обслужване с разгъната застроена площ до 1000 кв.м или с капацитет до 100 места за посетители, производствени сгради, инсталации, съоръжения, прилежаща инфраструктура и други с капацитет до 50 работни места и съоръженията към тях, електронни съобщителни мрежи и съоръжения, изграждани в урбанизирани територии с ниско застрояване, рекултивация на стари, нерегламентирани общински депа за твърди битови и неопасни отпадъци с преустановена експлоатация, строежи от допълващото застрояване.

В четвърта категория попадат временните строежи, стопански постройки със селскостопанско предназначение, монтаж на инсталации, съоръжения и уредби, ако не са повишена степен на опасност, малки басейни в частни имоти, подпорни стени, огради с височина до 2,2 м, инсталации за производство на електрическа, топлинна и/или енергия за охлаждане от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност до 30 kW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още