Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Регионалният министър: Алепу е огледало на държавата

Обектът е с две различни разрешения за строеж, такова чудо няма в моята практика, категорична е арх. Виолета Комитова

Регионалният министър: Алепу е огледало на държавата

Снимка: БГНЕС

Проектът за строеж на Алепу е пример за хаотичност в строителството. Въпросът е концептуален - той е огледален на държавата. Това заяви за скандалния строеж на Алепу регионалният министър арх. Виолета Комитова пред БНТ.

Характерното за Алепу е, че там има две подпорни стени - едната подпира хълма на Свети Тома, а другата - пътя към шофьорския плаж. Но едната е изградена нормално като подпорната стена, а друга като клетъчна структура, която всички казват, че прилича на хотел. Точно тук идва измамата - в строежа се намират три асансьора за хотелската част, а е пуснат в изпълнение като подпорна стена, обясни министър Комитова.

Този обект е с две различни разрешения за строеж, такова чудо няма в моята практика, категорична е Комитова.

Тя коментира и скандалите около дейността на дружеството "Автомагистрали".

Разбира се, че имаме доказателства за "Автомагистрали" - ние си направихме нашата проверка по документи и изнесохме фактите, и в същия ден излезе докладът на Сметната палата, установяващ, че са пренебрегнати обществени поръчки, има концентрация в определен брой фирми, редица нарушения, обясни министърът.

Още по темата
На въпрос дали държавата може да си върне авансовите плащания, тя заяви: първо - аз не съм ревизор, второ - в държавата има НАП и други органи, които могат да установят нарушения.

Аз съм много огорчена, защото шефът на "Автомагистрали" г-н Беличев не иска да напусне дружеството, защото смята, че е управлявал правилно и може би има намерения да раздава още аванси.

Ние правим проверки на място къде какво е изпълнено, защото имаме ангажимент да изплатим едни 600 милиона на фирми, изпълнили проектите. Не бихме искали да ги разплатим, без да видим какво е направено на място, подчерта арх. Комитова.

Нищо не сме спирали да строим, това е просто внушение, нагнетявано в обществото от хора, които се чувстват заплашени, каза регионалният министър по повод декларация на Камарата на строителите от вчера."Не виждам строителният бранш да е в колапс. Не беше засегнат от COVID-19. Строителството не спира", категорична е Комитова.

Няма спряна нито една европейска програма. Необходимо е време за извършване на проверки. Навсякъде ще платим за коректно свършена работа, допълни тя.

Прозрачност, законност и намаляване на корупцията - това са моите три приоритета, към които се придържам, каза министърът.

"Държавата изгони всички чуждестранни инвеститори. На път сме да изгоним и българските", заяви Комитова. Тя уточни, че засега не са установени сериозни проблеми в Оперативна програма „Региони в растеж“.

"Правим проверка по документи. Ако при нас излязат сигнали, ще информираме обществеността. Не обвинявам никого. Има други институции, които могат да кажат дали нещо е правилно или не", каза министърът.

На въпрос дали магистрала "Хемус" може да бъде завършена до 2024 година, Комитова обясни: "Ние заварихме липсва на готова проектност по "Хемус" за отделни участъци. Един проект, докато се съставя на хартия, може да минат 4-5 години, а същият проект да се изпълни за една година. Това е среда, която поражда корупция, защото не може пет години да се прави разрешение за строителство и една година да се прави този строеж. Това е среда, която от години се разраства".

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
5
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Инвестор обръща палачинката и почва да пуска статии за кражбите на ГЕРБ, под самата статия пък няма нито един герберяк който да защити партията майка ... Явно кораба потъва
3
 
6
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Инвестор обръща палачинката и почва да пуска статии за кражбите на ГЕРБ, под самата статия пък няма нито един герберяк който да защити партията майка ... Явно кораба потъва

Още от България
Как ще се финансира санирането на жилищни сгради занапред?