IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалното министерство не може да спре строежите край Иракли

Само община Несебър може да предприеме действия, обясни Лиляна Павлова

15:38 | 27.05.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Плажът на Иракли.&nbsp;<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Плажът на Иракли. Снимка: Investor.bg

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не може да направи нищо, за да спре строителството на Иракли. Това стана ясно от отговора на регионалния министър Лиляна Павлова на въпрос на депутата от Реформаторския блок Гроздан Караджов в рамките на парламентарния контрол.

Народният представител припомни последния случай от април, когато стана ясно, че се строи на един от съседните плажове в местността “Кладери” край с. Емона, в близост до р. Вая. Фирмата инвеститор “Емона 2000” стартира проекта си, след като спечели всички съдебни дела.

Павлова обясни, че инвеститорът в друг проект на съседен терен също е спечелил съдебните битки. Тя обясни, че само общината в Несебър би могла, ако има желание, да предприеме действия.

Регионалният министър посочи, че на територията на плажа Иракли, в землището на с. Емона, има 6 имота с дюни, за които няма одобрени подробни устройствени планове и няма риск от застрояването им.

Върху съседен имот в близост до плажа при р. Вая е изградена локална пречиствателна станция, която да обслужва близките ваканционни селища.

Проблемните имоти в района на Иракли, по думите на Павлова, са два – този на “Емона 2000” и още един, върху който също се планира строителството на вилно селище. Предназначението им е променено през 2006 г. и 2007 г. и от земеделски земи те са станали земи за неземеделски нужди с възможност за застрояване.

Павлова припомни, че РИОСВ Бургас е съгласувало намеренията за изграждане на ваканционни комплекси през 2011 г. През 2012 г. са издадени и първите разрешения за строеж, които са последвани от нови, за още повече и по-големи сгради. РДНСК в Бургас ги спря заради нарушение на ОВОС, но Административен съд Бургас все пак е разрешил  строителството да продължи.

Гроздан Караджов поиска от министъра да бъдат приети законодателни промени за по-ясна регламентация, така че “да стане ясно на съдебните органи, че строителство, което обхваща плажната ивица, е недопустимо независимо какъв орган, по какъв ред или през какви законови вратички е успяло да се промуши”. Павлова обаче не коментира искането му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Dr.Justice
преди 7 години
"Регионалният министър посочи, че на територията на плажа Иракли, в землището на с. Емона, има 6 имота с дюни, за които няма одобрени подробни устройствени планове и няма риск от застрояването им"излиза, че на другите може :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още