IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на жилищата у нас забавя темпове през второто тримесечие

Те са се повишили с най-бавния си темп от първото тримесечие на 2016 г., сочат данни на Евростат

11:13 | 08.10.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на жилищата в България са нараснали през второто тримесечие с най-бавния си темп от първите три месеца на 2016 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Между април и юни жилищата у нас са поскъпнали с 5% на годишна основа, а спрямо първото тримесечие на 2019 г. са останали почти непроменени с повишение от 0,6%. За сравнение, през първите три месеца на годината беше отчетен годишен ръст на цените на жилищата у нас от 7,3%, докато спрямо първото тримесечие на миналата година повишението достигна 2,6%.

Данните за ръста на цените на жилищата в България за второто тримесечие съответстват на прогнозите на брокери на недвижими имоти и строителни предприемачи, които още в началото на годината прогнозираха сходно покачване. 

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям годишен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие е регистриран в Унгария (14%), следвана от Люксембург (11,4%), Хърватия (10,4%) и Португалия (10,1%). Спад на цените на жилищата е отбелязан само в Италия (-0,2%).

Спрямо предходното тримесечие цените на жилищата са нараснали във всички страни членки, за които са налични данни. Най-голям ръст е регистриран в Латвия (5,6%), Люксембург (5,1%) и Кипър (4,2%).

Цените на жилищата в ЕС и еврозоната са постигнали годишен ръст от по 4,2% през второто тримесечие. Спрямо първите три месеца на годината цените са се повишили с 1,7% в еврозоната и с 1,6% в ЕС като цяло, сочат данните на Евростат.

По-рано тази  година изследване на Евростат установи, че цените на жилищата в България са нараснали със 17,15% през периода между 2010 и 2018 г., което е малко над средното равнище в ЕС. Цените на съществуващите жилища са се увеличили по-бързо между 2014 и 2018 г. спрямо тези на новите жилища. 

За периода цените на съществуващите жилища у нас са отбелязали средно годишно увеличение от 5,4%, докато тези на новите жилища са постигнали среден годишен ръст от 5%, показват данните на европейската статистическа служба.

Припомняме, че през първото тримесечие София беше лидер по поскъпване на жилищата у нас с ръст от 9,6% на годишна основа. На второ и трето място бяха Пловдив и Бургас с повишение от съответно 7,1% и 8%. В почти всички големи градове в страната, включени в данните на Националния статистически институт (НСИ) силното поскъпване на жилищата в началото на годината се дължеше главно на ръста на цените на новото строителство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
OPASEN
преди 4 години
Цитираната статията визира САМО ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА, но за минали години не е било така - виж графиката как е имало няколко години с много по-висок ръст на населението, отколкото са били строежите!!! Просто строителството една година е слабо ( спомням си статии в Инвестор-а, които казват как строителството няма да е достатъчно! ), на следващата година е над "статистиката", а всички знаят как се прави статистика, особено в България...Относно "статистиката" - уловката тук е, че прирастът е официалния, но знаеш ли колко хора идват да живеят в София без регистрация и от колко години насам е така??Виж цифрите за населението в София - наистина ли вярваш, че София е 1,3 млн. човека??? :-))Виж и графиката за населението - не ти ли прави впечатление, че е малко къдрава? На мен цифрите не ми изглеждат да са истинските :-))София се разраства и това не е валидно само за София, а за всички големи градове по света - урбанизация му се вика на това!Друго - сградния фонд трябва да се усъвременява! Къде в статията е написано колко сгради са излезли от експлоатация? Защо никой не говори за това?Още - голяма част от жилищата се взимат за инвестиция ( ! ), т.е. те не са постоянно заети за живеене на софиянци! Те се отдават под наем на фирми, под наем на туристи ( колкото и да не Ви се вярва, но София е и туристическа дестинация ), под наем на приходящи работници и студенти в София, които не са регистрирани в София...На фона на това е много криво предположението, че в едно жилище ще живеят 2-*** човека, да не говорим, че стандартите на живот в БГ се повишават и много често софиянци живеят сами в жилището си, често когато то е 100-200 кв.м.!! Веднага се сещам за студентите, които живееха като в копърка по 3-*** в студио, но сега доста от тях са в самостоятелни апартаменти :-))С две думи, статии да има, сеир да става :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
nikolovnn
преди 4 години
https://***.investor.bg/bylgariia/451/a/razreshitelnite-za-stroej-v-sofiia-nadvishavat-rysta-na-naselenieto-10-20-pyti-290773/От тази същата медия.И да, много е удбно да наричате някого хейтър - щом не е на Вашето мнение... хейтър е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 16
OPASEN
преди 4 години
А никой ли няма да си признае, че вече 5-6 години говори глупости за това, че цените нямало как да се вдигнат? :-))При това положение защо да мислим, че тези хора са прави за балон в момента? :-))Ето и моето виждане, подкрепено с факти:За всички е видно, че безработицата намалява, минималната РЗ се вдига всяка година с по около 50 лева и така е вече 5 години, което пък вдига средната РЗ и изобщо доходите на домакинствата. При това положение как може да се говори за балон??Тук добавям и международните фактори, а именно, че цените в БГ през 2013 година просто бяха супер ниски заради последствията от Световната финансова криза и през последните 5-6 години имаше възстановяване на справедливата цена!Освен това, банковата ни система стана нормална!! Имам в предвид, че лихвите по кредити и депозити станаха като на Запад, т.е. не 7% за кредит и 8% за депозит, както беше преди, а 3% за кредит и почти 0% за депозит.Изобщо, хейтърите може ли да предоставят и малко факти, а не само да плюят по форумите?? :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
хамстер
преди 4 години
никой ли няма да спомене чудовищния балон, надут от алчни строители, гладни брокери, подли банкери?няма ли кой да предрече спукване и спад от 40-50%?nakavrakov?sandy?....any body?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
Mirilai-lai
преди 4 години
снимка ли бе да го опишеш.....100 хил евро до 200 хил евро......тук там гарсониера за 85.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още