IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С лиценз или регистрация ще са дружествата за управление на етажна собственост?

Нормативното регулиране на дейността ще спаси имиджа на професията домоуправител, посочи Ламбро Попов от новоучредена асоциация

10:22 | 05.10.18 г.
С лиценз или регистрация ще са дружествата за управление на етажна собственост?

"Нормативното регулиране на дейността на дружествата за управление на етажна собственост ще спаси имиджа им, както и този на професията домоуправител". Това е мнението на Ламбро Попов, председател на новоучредената Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"80% от имотите в България са частни, а в последните години сме свидетели и на бурно разрастване на строителството. Голямата част от сградния фонд обаче е натрупана в годините на индустриалното строителство, панелните жилища се строят от 60-те години на 20 век.  Дейността на новоучредената асоциация ще е насочена на първо място да регулира дейността на дружествата, които се занимават с управление на етажна собственост, а освен това към информационна дейност и инициативи", заяви той и посочи, че до момента няма никакви нормативни изисквания към дружествата за лиценз и регистрация.

"Те работят на доверие, осъществявайки дейност по управление на етажната собственост и това се възприема като възможност всеки да го прави както си иска", обясни той.

Попов е категоричен, че дейността на тези дружества е многопрофилна и има нужда от регулативни критерии и изисквания, от кадрова, техническа и административна обезпеченост.

Според експерта ако на пазара има некоректни търговски практики от някои участници, това рефлектира върху имиджа на професията.

“Около сто са дружествата, които оперират в момента с такава дейност и то главно в големите градове. Те се регистрират като обикновени търговски дружества, някои от тях се занимават с други дейности и това е спомагателна дейност. Но щом вече има сто дружества, регулирането го изисква пазарът. Затова ние призоваваме към регистрационен или лицензионен режим, който да определи как да функционират тези дружества", коментира още Ламбро Попов.

Още по темата гледайте във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още