Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Сакскобургготски осъди България заради мораториума върху царските имоти

Европейският съд по правата на човека отхвърля претенциите на царските наследници върху дворците "Ситняково" и "Саръгьол"

Сакскобургготски осъди България заради мораториума върху царските имоти

Паркът и дворецът "Врана". Снимка: Investor Media Group

Европейският съд по правата на човека във вторник отхвърли претенциите на Симеон Сакскобургготски, последния управляващ български монарх, и сестра му Мария-Луиза Борисова Хробок за лятната резиденция „Ситняково“ в Рила и ловния дворец „Саръгьол“ също в Рила.

Това се вижда от прессъобщение, публикувано на сайта на съда.

Съдът уважава обаче жалбата на Сакскобургготски и сестра му във връзка със забраната за търговска експлоатация на горите им.

Относно исканията на двамата за финансова компенсация съдът постановява, че жалбоподателите трябва да се споразумеят с властите в България. Готовност за споразумение заяви бившият премиер Бойко Борисов през 2017 г., но така и не се стигна до конкретни разговори. Тогава опасенията бяха, че Сакскобургготски ще осъди България в Страсбург и се целеше прекратяване на делата. Присъдени са само 5 хил. евро заради направени разходи по делото.

През 2009 г. Народното събрание прие мораторум върху правото на наследниците на цар Борис III да се разпореждат с върнатите им имоти до приемането на специален закон. Нормативен акт обаче така и не беше приет и мораториумът продължава да действа. Затова Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Борисова Хробок заведоха няколко дела в Страсбург срещу България, с които оспорваха решението няколко царски имота – дворците „Кричим“, „Ситняково“ и „Саръгьол“, да останат държавни, както и самия мораториум.

Решението на съда е взето единодушно. България е намерена за виновна за нарушение на правото на собственост, защото мораториумът забранява търговска експлоатация на техните гори. Отделно съдът намира нарушение на правото на справедлив съдебен процес, предава БНР.

Още по темата
Действията на българските власти са били непропорционално тежки срещу двамата жалбоподатели, смята съдът. Мерките спрямо тях са били извънредни, защото българската гора се опазва по друг ред, а не чрез парламентарен мораториум. Плюс това Сакскобургготски и Хробок не са можели да обжалват решението на парламента пред съда.

През следващите три месеца двамата жалбоподатели и държавата могат да атакуват решението пред Голямата камара на Европейския съд. Ако бъде направено такова искане, състав от петима съдии ще прецени дали да разгледа допълнително делото. Ако това се случи, решението ще бъде окончателно.

Още през 1998 г. Конституционният съд обявява за противоконституционен закона, с който се одържавяват царските имоти, приет през 1947 г. Това решение обаче няма реституционен ефект и правните последици от него трябва да се уредят от парламента.

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Борисова Хробок предявиха претенции за "Кричим", "Царска Бистрица", "Врана", "Ситняково" и "Саръгьол", гори в Рила и земи край софийското с. Лозен. Дворците "Царска Бистрица", "Ситняково" и "Саръгьол" им бяха върнати с решение на правителството на НДСВ през 2002 г., а дворецът „Врана“ – с решение на тогавашния кмет на София Стефан Софиянски. За двореца „Кричим“ те обаче получиха отказ, като и съдът прие, че собственик на имота остава държавата.

Оттогава тече серия от дела за различните имоти. През 2018 г. Европейският съд по правата на човека отхвърли жалбата на Сакскобургготски и сестра му за двореца „Кричим“, който остана на държавата и вече е отворен за посетители. Преди месец Софийският апелативен съд присъди, че паркът и дворецът „Врана“ принадлежат на царските наследници. Решението на съда може да се оспори пред Върховния касационен съд.

Делото за „Царска Бистрица“ първоначално беше спечелено от държавата на две инстанции, но Върховният касационен съд накрая го присъди на Сакскобургготски и сестра му. Делото за горите в Рила още не е приключено от Софийския окръжен съд, въпреки че е образувано преди 10 години.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
1
 
10
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Няма да защитавам Симеончо, нито да оневинявам дядо му. Обаче само Фердинанд ли имаше вина за 1913та, за 1918та. В крайна сметка кои министри и депуатати са си зарязали поста заради започването на Междъсъюзническата вокйна от нас и също при включването към Германия и Австоунг. през 1915та. Та на техни наследници имоти връщаме ли - да. Същото е и с Борис Трети. СССР и Германия заедно помагат за Южна Добруджа. В крайна сметка от август 1939та те са и официални съюзници по договор все пак. Та кои депутати и министри напуснаха постове заради вкарването ни във ВСВ на страната на Германия. Нали тогава пак докоснахме мечтата Македония. После царя виновен. Ама само той ли. На другите връщаме ли - връщаме. Няма да ви кажа какви неща върнаха на един бивш министър-председател от това време. Съгражданин ми е. Та на едни може, на царя не може. Защо? Вярно - излъга при Кеворк, вярно морал няма. Добре - кой реститут е с морал. Няма социална справедливост и социална съпричастност у нас. Няма. Може да е имало при Аспарух, до Крум, Омуртаг да речем. После няма. Малко национално усещане проявяваме през възраждането - чорбаджии правят и училища и пари за въстания дават. Ама днешните чорбаджии? ТА не ви е виновен един Симеон за всичко. Видя той - оправия няма и си взе неговото. Лошото е, че не основа един фонд Борис Трети примерно, да вкара имотите там и да ги ползва за обществени цели - обучения и лагери за деца. Обучение на млади политици от всички партии - за да няма такива парламенти като днес и т.н.
0
 
1
 
9
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Част от претенциите на Сакскобурготски не бяха удовлетворени от Европейския съд, но за това не се говори. Аз ще "избия" на ниво съзнание и усещане за почтеност към хората. Как ли ги чувства Симеон? Нали е толкова набожен и все нагоре гледаше? Какво му казва Господ за съдене на хората, на които бащу ме беше цар, да отнемаш от тях имоти? Чарско благородство и благоволение има ли този човек, или естеството му е подсказано от неговия порок към комара?
1
 
1
 
8
khao до: mrynmryn
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
има значение, винаги има значение ,,, иначе звучи утопично и пожелателно!Не ги избираме ние ... нека да бъдем сериозни, гласуват под 50% от хората, като от тия преко сили 30% гласуват с главата си или според главата си, другите 70% е купен и корпоративен вот...
1
 
3
 
7
mrynmryn до: khao
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Говоря за политиците, които са избрани от народа, без значение от партията, защото те харчат НАШИТЕ пари. Ако искат и бабун да сложат да ни управлява (вероятно ще иска само храна и бабунки), мен ме интересува какво се прави с парите ни, не кой е начело. Съмнявам се и предишните да са се скъсвали да печелят дела. За 1 минута търсене в гугъл - годишно губим дела на стойност 300-400к евро и това е ежегодно, пък те седнали днес да се разправят за 200к дарени ваксини, което се е случило веднъж за 1 век вероятно.
1
 
6
 
6
mvr0306 до: melon
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Да, и аз помня - даже се обиди на въпроса за имотите..."няма такова нещо"

Още от България
Жилищните цени в София спадат за тримесечие за първи път от началото на пандемията