Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Сделките с имоти през първото тримесечие са на най-ниско ниво от началото на 2012 г.

Периодът традиционно е слаб за пазара, но и сделките "на зелено" са най-активни в момента, а те не се отчитат никъде и може да се очаква рязък ръст след месеци

Сделките с имоти през първото тримесечие са на най-ниско ниво от началото на 2012 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Сделките с имоти в България през първото тримесечие на годината са на най-ниско ниво от първите три месеца на 2012 г., показват данните на Агенцията по вписванията.

Обяснението за слабия резултат са две. От една страна, традиционно периодът януари-март всяка година е най-слабият за пазара. От друга страна, новото строителство – особено в София и по-големите градове, вече е по-предпочитано от купувачите, докато в предходните години, когато пазарът се пробуждаше и особено около банковата криза заради КТБ хората търсеха основно готови жилища, включително и на вторичния пазар.

Все по-често купувачите на имоти сключват сделки „на зелено“ дори на ранен етап от проектите. Тези договори не се отразяват никъде, т.е. може да се очаква рязък ръст на вписванията през някои от следващите тримесечия, когато сградите започнат да се въвеждат в експлоатация и сделките да се вписват официално. 

Още по темата
През първото тримесечие на 2017 г. са сключени общо 37 061 сделки с имоти. За последно подобна стойност е имало през първите три месеца на 2012 г. - 35 821 сделки. Това представлява спад от 7% спрямо последното тримесечие на 2016 г. и 13,8% на годишна база.

Сключените ипотеки през първото тримесечие са малко над 12 хил., като намаляват с 225 спрямо последните три месеца на 2016 г., но се увеличават с почти 27% спрямо първите три месеца на 2016 г. Ръстът също може да се обясни със сделките „на зелено“, част от които се финансират и с банков кредит по определена схема, но и с продължаващите активни рефинансирания заради по-ниските лихви.

В София през първото тримесечие са сключени малко над 5 хил. сделки с имоти, което е с 40,4% по-малко спрямо предходното тримесечие и с 2% по-малко на годишна база. При ипотеките обаче тенденцията е подобна на националната – за тримесечието се отчита спад от 28,4%, но на годишна база увеличението достига почти 29%.

В Пловдив и Варна сделките с имоти през първото тримесечие са относително стабилни в сравнение с миналата година, но при ипотеките отново има годишен ръст – съответно 36,2% и 25,7%.

В Бургас сделките също намаляват, но годишният ръст на ипотеките достига 21,6%.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

2
 
0
 
7
Rent for real до: IQ96
преди 1 година
На брокерите не им вярвайте много-много. Ще кажат и напишат всичко, само и само да си вземат комисионната. Спекулации, лъжи и всякакви трикове.
На нас за това ни писна от тези похвати и създадохме https://rentforreal.bg , за да предлагаме на хората само истинска информация.
1
 
15
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Поне за жилищните имоти мога да кажа, че липсват качествени такива. От време на време купувах по някой апартамент да си влагам част от парите, но за последните 2 години не намирам нищо. Или фасадата ще е осФинена с безумни преустройства от някои от съседите, или блокът е огромен, или пък е малък, но е залепен за друг, или няма изглед или двор и тн...
1
 
14
 
5
red6 до: mrynmryn
преди 1 година
Няма профилна снимка
Имаше и там ги насолих в коментарите. Надявам се, че на са ги замели. Иначе е много показателно за няколко неща - първо, брокерите. След като нямат срам да изригнат с опашата лъжа в медиите, представи си какво става, като отидеш при тях по работа... Второ, колко добре инвестора проверява източниците си, информацията от тях или си затваря очите заради стотинки...
1
 
22
 
4
red6 до: Ivan.r
преди 1 година
Няма профилна снимка
Какво значи "ръст на търсенето" ? Това е толкова спекулативно понятие, че няма да къде. То и аз всеки месец търся имот в центъра за 500 евро квадрата, ама греда...
1
 
15
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ще им се на някои брокери да има ГООЛЯМО търсене...

Още от България
Парламентът отмени по-високия данък за имоти в курортите