IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с имоти продължават да се увеличават с бързи темпове

Предлагането на жилища в София расте двойно по-бързо от търсенето, според данните на консултантска компания

15:29 | 26.04.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Сделките с имоти в България се увеличават с 22,6% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година, отчитат от консултантската и инвестиционна компания Arco Real Estate.

В София увеличението е още по-силно – почти 40%. Интересът на купувачите е концентриран върху апартаментите – тристайни жилища с площ 85-100 кв.м и крайна продажна цена 75 хил. - 100 хил. евро, както и двустайни с площ 50-65 кв.м. и крайна продажна цена от 45 хил. до 65 хил. евро.

Същевременно предлагането в София ускорява двойно ръста си на годишна база до 77%. Най-силен ръст има при предлагането на двустайни жилища, като средната им офертна цена достига 941 евро на кв.м. Следват тристайните жилища със средна офертна цена от 997 евро на кв.м. Многостайните и едностайните апартаменти са с най-малък дял от пазара и средна цена от съответно 846 евро на кв.м и 1 035 евро на кв.м.

Най-активно остава предлагането в район Младост със средна офертна цена от 1 040 евро на к в.м, Малинова долина със 760 евро, Кръстова вада с 910 евро, в центъра с 895 евро, Драгалевци с 930 евро и район Витоша с 925 евро.

Топ 5 на предпочитаните за покупка райони са Витоша, Белите брези, Изток, център и Банишора.

При наемите се отчита най-висок интерес към едностайните и двустайните жилища със среден месечен наем в диапазона 275-320 евро, а сред най-предпочитаните райони са Студентски град, Младост, Витоша, Дианабад и Дървеница.

Активността на пазара на жилищни имоти във Варна също се повишава осезаемо, отчита компанията. Най-търсени от купувачите са двустайните и тристайните апартаменти. Близо половината от сключените в последните месеци сделки са на стойност между 30 хил. и 50 хил. евро. Около 12-15% от сделките се сключват с цел инвестиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
Rent for real
преди 6 години
Хубаво е предлагането да изпревари търсенето, за да паднат малко изкуствено надутите цени на жилищата.Всеки иска да направи милион от панелката на баба си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Дядо Мечо
преди 6 години
Заглавие на статията: Сделките с имоти продължават да се увеличават с бързи темпове.Подзаглавие: Предлагането на жилища в София расте двойно по-бързо от търсенето, според данните на консултантска компания.Заглавие на следваща статия: Сделките с имоти през първото тримесечие са на най-ниско ниво от началото на 2012 г. Това някаква шизофрения ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
coder
преди 6 години
В този сайт почти никой вдява какво казвам :). Аз ли криво ти се молих или ти криво ме разбра. Въобще не съм казвал, че има 22% увеличение, нито пък каквото и да е друго увеличение. Аз написах, но кой да чете... че линка е сбъркан, непълен... не мога да гадая какво има на мястото на многоточието в линка. Ясен ли съм сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Да, има сериозни данни, които да предвещават солиден ръст в цените... И в търсенето. А опаааааа, то търсенето се поувеличава, ако цените падат... Цайтнот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
red6
преди 6 години
В статията четем:"Сделките с имоти в България се увеличават с 22,6% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година, отчитат от консултантската и инвестиционна компания Arco Real Estate"Отваряме линка дето е дал колега от по-долу към НСИ и...2017 - 37хил. за цялата страна; 5023 София2016 - 43хил. (без малко) за цялата страна, 5146 за София. Това е за периода януари - март през годините. Не сравняваме ябълки и круши. Ако тук ми кажеш къде виждаш 22% увеличение...ht tp://***. registryagency .bg/bg/registri/imoten-registar/statistika/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
coder
преди 6 години
Съгласен съм с теб (а и няма как и да не бъда пред фактите), но не трябва ли да отбележим, че зимните месеци са и характерни с ниска активност що се отнася до имоти, било то под наем или покупка. Може би трябва януари-март 2017 да се сравни на годишна база с януари-март 2016 за по-адекватно сравнение. Не мога да ти проследя линка, защото е непълен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
nix
преди 6 години
Ето фактите подкрепени с реални доказателства - Силен спад по данни на НСИ на броя на продажбите за София от около 40% за първото тримесечие на 2017 в сравнение с последното тримесечие на 2016:- През октомври - декември 2016 броя на сделките са били 8428- През януари - март 2017 г. броя на сделките са 5023Ето и сайта на НСИ: http://***.registryagency.bg/bg/regi...ar/statistika/Същевременно броя на сградите в строеж се покачва от 1 115 000 кв.м. на 3 582 000 кв.м., което е с 350% ръст.Ето и сайта на регистъра за ново строителство: http://***.bcc.bgКоментирйте тези факти, подкрепени с реални доказателства, а не с глупостите в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Поне да бяхте сложили, че е платена публикация, да се знае. Не, че не се сещаме де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Значи, като чета статии за недвижимостите - ами то винаги има ръст - и на сделки и на цени. Само 2008-09 имаше 'лек спад, но по-малък от очакваното'. И после се чудим, що сме на 100 и кусур място по свобода на словото / медиите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
panther
преди 6 години
Странно, Агенцията по Вписвания регистрира 14% по-малко продажби в страната и 2.5% по-малко продажби в София...Ама сигурно Арко са прави и пазара расте, кой е чул брокер НИ да излъже?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още