IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките за жилища в строеж в София се увеличават

Причината е желанието на купувачите за по-голям избор при подбора на имот

17:28 | 19.05.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Покупката на жилище в начален етап на строителство е все по-предпочитана от купувачите в София, констатират брокери на недвижими имоти.

„През последните години наблюдаваме увеличение на апартаментите, закупени, докато са в процес на строеж. Това се дължи на желанието на купувачите да имат по-голям избор при подбора на имот, както и да могат да планират своето жилище в процеса на строителство. Така се спестяват и средства за бъдещи преустройства. Освен това цената на имотите е винаги по-атрактивна в началото и расте с развитието на строежа“, коментира Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ).

„Възможността за разсрочено плащане пък дава още едно финансово предимство. Банките също подкрепят инвестиционния процес у нас, както от страна на инвеститорите, така и от страна на купувачите. Те играят много ключова роля за успешното реализиране на много проекти, като включително контролират процеса на разпределяне на заемните средства. Доверието към инвеститорите е все по-голямо, а прозрачността и контролът на пазара вече са достатъчно високи. Възможността да наблюдаваш строителния процес и да знаеш как е изграден имотът ти и какви материали са вложени в него, също е важно предимство за много купувачи“, допълва тя.

Закупуването на апартамент в процес на строителство отнема повече време, но дава и допълнителни възможности за създаване на желания дом, отбелязва Перфанова.

Според нея COVID кризата и преминаването към модел на работа от вкъщи е създала необходимост вече устроените  пространства да бъдат преразпределени, за да се обособи работен кът у дома. Това е възможно да се постигне при функционално разпределени жилища или чрез гъвкави пространствени решения, както и достатъчно голяма  квадратура.

„Доскоро най-предпочитани бяха двустайните апартаменти като по-бързо ликвидна инвестиция, но в момента търсенето на жилища с три и повече стаи е много по-засилено. Над 50% от потребителите се интересуват от апартаменти с повече от две самостоятелни стаи. Купувачите търсят усещането за простор, защото прекарват дълго време в затворени пространства. Затова по-високите тавани, френските прозорци и по-големите тераси спомагат за създаването на този комфорт. А през летните месеци се очаква много от откритите пространства да се превърнат в зелени офиси сред природата. Подобни възможности са много търсени и предпочитани от бъдещите купувачи”, отбелязва Перфанова.

В началото на пандемията цените на жилищата в София са останали стабилни, а през втората половина определени райони на столицата са отбелязали ръст. Средно повишение на цените, от 1,5% до 5%, се отчита в много райони на София, а в квартали като „Иван Вазов“, „Изток“, „Изгрев“, „Стрелбище“, „Лозенец“, „Полигона“ повишението надминава тези нива и доближава 10%. Според Перфанова тази тенденция потвърждава, че хората намират в недвижимите имоти сигурно убежище за спестяванията си.

Тя посочва наличието на метро и стратегическата локация като основни фактори, които влияят на ръста на цените на жилищата в определени райони при равни пазарни условия за дадена територия.

„Изграждането на нова метро линия или разширяването на съществуваща се утвърди като сигурен катализатор за повишаването на цените на жилищата. Това се дължи на повишения интерес за придобиване на имот там, където транспортните връзки с останалите части на града са бързи и удобни“, коментира Перфанова.

Пример за такъв квартал в момента е „Полигона“, където се планира изграждането на две нови метростанции до 2025 г. – едната пред зала „Арена Армеец“, а другата в локалното платно на бул. „Цариградско шосе“, в непосредствена близост до The Mall.

Допреди няколко години квартал „Полигона“ бе сред районите на столицата, известни с големия брой бизнес сгради и офиси. Според Перфанова те са се превърнали в сериозна предпоставка за развитието на жилищните зони около тях.

През последните 18 месеца акцентът е именно върху жилищната експанзия в зоната около София Тех Парк. Районът привлича млади хора, заети в IT сектора и иновациите, които търсят модерни жилища със съвременна архитектура и в крак с новите технологични решения в строителството.

„Поне 25% от бъдещите собственици на жилища в района се занимават с информационни технологии. Затова и сградите в квартала трябва да отговарят на нужните критерии. „Полигона“ вече се превръща в успешна хибридна среда за живеене и правене на бизнес и този факт привлича все повече нови обитатели“, коментира Перфанова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
simbad
преди 2 години
За платените статии знаем , сега кажете за реалността и за празните хладилници на брокери и строители
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Ivel
преди 2 години
Баси какви зловещи имена на квартали, Лагера, Полигона, Враждебна, Вадите и Ливадите направо са си звучат вълнуващо пред това да живееш в полигон или лагер. Кошмар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
lefti
преди 2 години
Инвестора, уж сериозен икономически сайт, дава трибуна на някакви жалки рекламки! Че и квартал се споменава. Направо си кажете какво строите в Полигона! *** тъпия квартал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Sandy
преди 2 години
Глупости на търкалета. Поредната поръчкова платена реклама написана от гладен журналист за некой лев хонорар. В жалки и гладни *** се превърнаха всички ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Ernan Kortes
преди 2 години
https://***.bloombergtv.bg/a/8-***-ot-sveta/93452-islandskata-tsentralnata-banka-e-parvata-v-zapadna-evropa-koyato-zategna-parichnata-politika?utm_source=m.investor&utm_medium=Home_page&utm_campaign=RSS_2019Лихвената политика също започва да се обръща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още