Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Седем проекта за ски комплекси и съоръжения са постъпили в Министерския съвет

Освен "Дестинация Рила", работна група разглежда и проекти за Перелик, Разлог, Пампорово, Чепеларе и Банско

Седем проекта за развитие на ски туризма са постъпили в ресорната работна група в Министерския съвет, съобщи по време на дискусия за развитие на ски туризма у нас вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева, цитирана от БТА.

Освен проектът „Дестинация Рила“, в МС са постъпили още проектът „Перелик“, проекти в Разлог, Пампорово и Чепеларе, както и няколко предложения за разширяване на ски зоната в Банско.

Вицепремиерът отбеляза, че в обществото няма консенсус по това дали и колко трябва да се развива зимният туризъм и посочи, че комуникацията с обществото за развитието на този сегмент не е била достатъчно добра.

„Конкуренцията за български туристи сякаш е отстъпила място на активност по отношение на привличане на чуждестранните туристи, затова като политика смятаме, че там трябва да се насочат основните усилия“, каза още вицепремиерът.

Бобева отчете "изключително увеличение на броя на издадените визи, включително сега преди настоящия сезон". В Украйна и Русия броят на издадените визи почти се е удвоил, слаб растеж се отчита и в Турция, посочи тя и допълни, че като цяло визите престават да бъдат един от основните проблеми за туризма.

По думите на Даниела Бобева за периода януари – март в трите водещи зимни курорта - "Пампорово", "Боровец" и Банско, броят на нощувките е бил близо 600 000, като нощувките на чужденци са се увеличили с около 36%. Тя отбеляза обаче, че ръстът на приходите изостава спрямо ръста на нощувките.

Даниела Бобева отбеляза, че в средносрочен план е необходимо да бъде създаден специален закон, който да уреди
съществуващите проблеми в зимните курорти. Тя призова големите планински курорти да излязат с общ план за действие и решения на техните проблеми.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

7
 
3
 
2
преди 7 години
Няма профилна снимка
Силве, и аз на това се надявам. Карам ски от години, но винаги има един и същи проблеми. Планините ни са достатъчно високи. Всички ски зони са между 1600 и 2200 м., което е напълно достатъчно да се направят писти, лифтове. Подобно е и положението в Австрия, където най-посещаваният им курорт е дори под 1000 м. надморска височина. Ние какво чакаме? Сърби направиха ски зони, македонци... а ние?
7
 
3
 
1
преди 7 години
Няма профилна снимка
Крайно време е някое правителство да се заеме сериозно с развитието на ски туризма в България. Години наред всички буквално клякат пред шепичка "еколози", а нищо не се прави в тази насока. Развитието на ски зоните означава много пари в икономиката. Защо се отказваме от това?

Още от България
ДНСК отново спира строителството на "Златен век"