Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Сградното строителство у нас бележи двуцифрен годишен спад през януари

Строителната продукция се върна на червена територия в началото на новата година

Сградното строителство у нас бележи двуцифрен годишен спад през януари

Снимка: Stefanie Loos/Bloomberg

Строителната продукция в България се връща към месечен спад през януари от 1,3%, определен главно от свиването на сградното строителство. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

През декември произведената строителна продукция записа нулево изменение спрямо ноември. За последен път тя излезе на положителна територия на месечна база през септември, когато отбеляза ръст от 1%.

Продукцията от сградното строителство е намаляла с 1,8% през януари спрямо декември, а при гражданското и инженерното строителство, където влиза строителството на инфраструктура, спадът е с 0,7%.

Още по темата
На годишна база строителната продукция у нас се е понижила с 6,4% през януари, което е 12-и пореден годишен спад. За последен път тя е постигнала годишен ръст през януари 2020 г. от 1,8%.

Отрицателният темп на годишна база също се определя от сградното строителство, което е намаляло с 11% спрямо януари 2020 г., записвайки 12-то си поредно годишно свиване. Това е и първият двуцифрен спад в строителството на сгради от май 2020 г., когато в част от месеца все още бяха в сила мерките за блокада заради коронавируса.

В края на миналата година в страната отново бяха въведени ограничения за сдържане на пандемията, но нито при първата, нито при втората блокада имаше забрана за работа на строителния сектор.

Въпреки това конкретно сградното строителство все още не успява да се отърси от забавянето на оборотите, което започна още през февруари 2020 г., като постига само спорадични месечни ръстове (от 0,8% през септември и 4% през юни).

През януари гражданското и инженерното строителство регистрира повишение от 0,5% на годишна база, което е шести пореден месец на годишен ръст.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Депутатският паркинг в центъра на София става част от синята зона