IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли промени в Закона за държавната собственост след президентското вето

Трябва да се ускори производството по отчуждаването до десет пъти, препоръча проф. д-р Иван Тодоров

12:40 | 28.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Българското правителство въведе промените в Закона за държавната собственост поради притеснения, че отчуждителните процедури се изпълняват много бавно, което забавя инвестиционния процес. Президентът Румен Радев обаче е притеснен, че така частната собственост не подлежи на достатъчна защита. Темата и причините за наложеното вето коментира проф. д-р Иван Тодоров, управляващ съдружник на „Георгиев, Тодоров и Ко“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Според Конституцията частни собствености могат да бъдат отчуждавани само ако няма как нуждите да бъдат задоволени по друг начин и срещу предварително и справедливо обезщетение, поясни Тодоров. „Досега разпоредбата беше, че отчуждителните заповеди подлежат на предварително изпълнение за национални обекти, като в закона е пояснено кои са те. Сега се добавя това да са обекти и от национално значение. Не е казано обаче кои са те, това трябва да се определя от Министерски съвет и Народното събрание.“

Юристът поясни, че промените не засягат инвеститори от ранга на германския производител на автомобили Volkswagen например, за чиято инвестиция страната ни се конкурира. „Никой чуждестранен инвеститор няма да се насочи към място, което тепърва ще се отчуждава. За подобни решения вече има определени локации и изградена инфраструктура“, категоричен е проф. Иван Тодоров.

Той коментира и част от конкретните текстове на измененията в закона, част от които предвиждат Конституционният съд да има възможност да определя парична гаранция в размер на 1/3 от внесеното обезщетение за пропуснати ползи, което се дължи от инвеститора. „Това е един от основните проблеми. Досега се изискваше гаранциите да бъдат в пълен размер, нямаше ограничения. Така се нарушава разпоредбата на Конституцията да има предварително и справедливо обезщетение“, смята юристът.

Според него държавата може да разреши проблема си като ускори производството по отчуждаването до десет пъти. „Второто нещо е да се предвидят много кратки срокове за приключване на производството, включително и през летните ваканции, когато Конституционният съд спира работа“, предлага проф. Тодоров.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още