Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Ще се окажат ли идните месеци „стрес тест“ за имотния пазар у нас?

След два месеца на пауза, физическа дистанция и икономически спад, все още не е ясно какво ще стане след лятото, коментира инж. Пламен Андреев

Ще се окажат ли идните месеци „стрес тест“ за имотния пазар у нас?

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

В близките месеци имотният пазар ще бъде подложен на „стрес тест“, който ще покаже разликата между качествения и посредствения продукт. Това заяви инж. Пламен Андреев, управител на „Планекс Инвест“ на конференцията BalREаct 2020: #Action in crisis.

„Близките месеци имотният пазар ще бъде подложен на „стрес тест“, който ще покаже разликата между качествения и посредствения продукт, между устойчивото жилище и конвенционалната „масовка“, между професионалните предприемачи и „търсачите на бързи пари“ в строителството и имотите. Критерии за „теста“ – „поведение“ на цените, брой на сделките в различните категории имоти и брой ипотечни кредити, отпуснати от банките за периода. Анализирайки тези данни, на всеки ще му стане ясно състоянието на пазара и потенциала за успех на различните проекти“, коментира той.

Още по темата

Според инж. Андреев все още не е ясно как ще се развие пазарът след лятото. По думите му ефект се очаква да има най-вече на пазара в средния и нисък клас имоти с проекти за максимална разгъната застроена площ (РЗП) и брой жилища.

„След два месеца „COVID пауза“ физическа дистанция и икономически спад, все още не е ясно какво ще стане след лятото. Икономическите последствия от здравната криза, промените на пазара на труда, тотално променената бизнес и инвестиционна среда е възможно да се отразят най-вече на пазара в средния и нисък клас имоти с проекти за максимално РЗП и брой жилища. В такава обстановка, през пазарните сътресения, по-конкурентни ще бъдат проектите с устойчива концепция, създадени с мисъл за здравословни условия на живот, гъвкави функционални решения и виталност в дългосрочен план.“, каза той.

Инж. Андреев прогнозира и промени във функционалността на жилищата.

„Все повече жилището ще приема и допълнителни функции – както за работно място на родителите, така и за образованието на децата. Това ще наложи промени както във функционалността и площите, така и по отношение на микроклимата му – чистотата на въздуха, екологично отопление и охлаждане, ослънчаване и др. Нови изисквания ще има и към технологичното и комуникационно обезпечаване, към FM и услугите, които сградният мениджмънт може да предоставя на живущите.“, коментира той.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
1
 
5
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Стрес теста ще е за цялата държава и за цялата българска цивилизация принципно. И няма да е нито наесен, нито към зимата. Теста започна вече с вируса, с това колко ще изтърпим още крадливата Шайка, която 10 години ни влачи все по-последни в ЕС, изоставаме от Румъния даже фатално, а за Унгария, Полша няма и да споменавам. Просто ние имаме всяка година по-нисък ръст от тях. Бягат ни яко. Стрес тест ще проведем с правителство без икономически екип. За последните 30, ако щете 140, а ако щете и 1300 години толкова слаб икономически екип и такава разядена отвсякъде държавност не сме имали. Тя даже Османката империя така не е била разядена, както ние днес. Опасявам се , че теста при тези условия ще е с лоши резултати. Едно чекмедже с пари е в общи линии целия успех на държавата. Е, нека са няколко стотин чекмеджета, а другите милиони чекмеджета са празни. Предстои и нова емигрантска вълна. Финансите са сринати. Вече. Борисов е *** и ако го слушате той си признава обикновено. Както призна и за записа - забавлявахме се, още преди Шехеразада да го сяха да отрича. При това правим ново НСО , което без едни десетки милиони бюджет няма как да мине. Наистина ли искате тест? Аз мисля, че теста е излишен. Строим тръби и магистрали без да имаме пари. Сещате се как ще свърши това. Години нямаме инвестиции, само мръсни пари от престъпен бизнес и скрити данъци с малко еввропомощи крепят страната ни. РАЗЧИСТВАНЕ НА АВГИЕВИ ОБОРИ предстои. За кво ви е тест. Време да губим. ШАйката си е създала лапачи-съюзници в много браншове и те просто крият мазаното, кражбите и далаверите. Е, бзкрайната лъжа над цял един народ не може да продължи вечно. Опасявам се, пред вид всичко това, че доста нерационални фактори ще се намесят и на пазара на имоти. Проблемите сега се залагат. Неадекватни мерки в кризата. Помощ за - големи банки представете си. За народа заеми. Благодаря. РАзвиващия се лош сценарий не изключва преди големата стагнация при имотите да има малко купуване - от страх, не от оптимизм.
2
 
3
 
4
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Спекулативния балон ще се спука рано или късно.
0
 
11
 
3
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Ако есента, не се разкашлят всички, може и да минем метър, всички си държат "измислената" цена, защото не са на зор да продават. Но вземат ли на няколко стотин човека жилищата, цените веднага ще тръгнат надолу, банките не обичат да държат имоти, а вероятно имат и разходи по тях.
0
 
10
 
2
преди 10 месеца
Нещата реално ще лъснат поне септември-октомври, ако не и в края на годината.
0
 
9
 
1
преди 10 месеца
Стрес тест?
Или Велика депресия, но зимата :)

Още от България
Какви ще са изискванията в новия проектозакон към брокерите на имоти?