IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се проучват три археологически обекта покрай Северната скоростна тангента

Обявената от АПИ процедура е договаряне без обявление

16:58 | 21.08.15 г.
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Илюстрация: архив, АПИ</em></p>

Илюстрация: архив, АПИ

Поредна обществена поръчка за спасителни археологически разкопки по трасето на Северната скоростна тангента обяви Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Ще се работи по новорегистрирани обекти.

В обявлението се посочва, че  с цел опазване на културното наследство е сключен договор между Агенцията и Националния археологически институт, в рамките на който се извършва археологическо наблюдение до отнемането на хумусния пласт за целия инфраструктурен обект.

Проучването включва регистриран през юни неизвестен до момента археологически обект от римската епоха (ІІІ-ІV в. след Хр.). Той е локализиран в обработваема селскостопанска нива, разположена на север от сервитута на Северната скоростна тангента. Ще се проучват и други два обекта, регистрирани през юли и август, от които единият е между реките Перловска и Владайска.

Процедурата е договаряне без обявление. От АПИ обясняват, че това се налага заради непредвидената поява на три археологически обекта по трасето, а последиците от забавено строителство не могат да бъдат преодолени при една открита процедура.

През юни пътната агенция също сключи договор за проучвания с Археологическия институт. Контрактът е на стойност 600 хил. лв. без ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още