Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Ще станат ли Халите магазин на "Кауфланд"?

Германската верига за бързооборотни стоки има предварителен договор за придобиването на емблематичната сграда

Ще станат ли Халите магазин на "Кауфланд"?

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Министерството на културата не е съгласувало инвестиционен проект за намеса по Централни хали в София, съобщава ведомството на сайта си във връзка с появилите се през последните дни информации за бъдещо преустройство на Халите.

На заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) от миналата седмица, което Министерството на културата публикува в You Tube, става ясно, че германската верига за бързооборотни стоки „Кауфланд“ има предварителен договор за придобиването на Централните хали на бул. „Мария Луиза“. Сградата е паметник на културата. Дали ще се осъществи сделката обаче зависи от това как ще бъде преустроено вътрешното пространство на емблематичната сграда.

От съобщението на Министерството на културата става ясно, че след последното заседание на СЕСОНКЦ на 19 юли, на което е разгледано инвестиционно предложение за Халите, все още няма съгласувателно становище на министерството.

„Към момента в предложения проект не са изпълнени всички предписания на НИНКН (Националния институт за недвижимо културно наследство - бел. ред.). А докато не се удовлетворят всички изисквания за адекватното опазване на сградата и нейната история, докато не се гарантира запазването на нейната автентичност и дух по адекватен начин, не може да има съгласуване. НИНКН няма законова възможност да забрани функционирането на сградата като търговски обект, но има механизмите, които да гарантират нейното опазване“, се казва в съобщението на Министерството на културата.

Строителството на сградата започва през 1909 г. и тя е издържана в стил неовизантика. Проектът е на архитект Наум Торбов. Заради величествената си архитектура през 1955 г. Халите получават статут на паметник на културата от национално значение.

Още по темата
През 1988 г. търговският комплекс е затворен за реконструкция и е открит отново през 2000 г. от тогавашния кмет на София Стефан Софиянски. До 2010 г. Централните хали са собственост на кипърската „Ащром Лимитед“ с дял от 75% и Столична община с 25%, след което общината прекратява акционерното си участие в съвместното дружество в замяна на градинката до Руската църква.

В края на 2019 г. „Ащром“ обяви, че ще направи преустройство на Халите с постоянен фермерски пазар, заведения за хранене и споделено пространство с маси. Работата по преустройството трябваше да започне през март м. г., но пандемията вероятно е осуетила плановете на собствениците.

За първи път идейният проект за преустройство на Халите е обсъден през февруари тази година. Тогава Експертният съвет препоръчва на министъра на културата да не съгласува инвестиционния проект и са направени редица препоръки. Поискано е да се запази автентичният вид на железните колони, да се представят няколко варианта на идейния проект за реконструкция и да се отворят всички входове на сградата за посетителите.

Според арх. Мария Попмаркова, която е наета от „Кауфланд“ да изработи идейния проект за преустройството, външният вид на сградата и фасадата няма да се променят. Не всички входове на Халите обаче ще бъдат отворени за клиенти. Предлага се отворени да останат входовете откъм бул. „Мария Луиза“ и ул. „Пиротска“, а този откъм улица „Георг Вашингтон“ да се използва само за зареждане. Входът откъм ул. „Екзарх Йосиф“ ще остане затворен, както е и сега, заради близостта на трамвайната линия и голямата денивелация на терена, обясни арх. Попмаркова.

Железните колони ще бъдат запазени в автентичния им вид, а фонтанът в централното фоайе също остава и ще бъде възстановен по чертежите на арх. Торбов. Няма да има намеса по фасадата и покрива на сградата с изключение на подмяна на компрометираната ламарина. Второто ниво, изградено по време на реконструкцията в края на миналия век, ще бъде премахнато.

„Кауфланд“ предлага два варианта за преустройство на рампата за зареждане на Халите, която е изградена през 60-те и 70-те години на миналия век за малки камиони и през нея не могат да влизат тези, които сега зареждат магазините на веригата.

Първият предвижда удълбаване с около 50 см, а другият – нова покривна плоча, с която ще се повдигне сегашното ниво, но ще се наруши симетричната линия на сградата.

Експертният съвет настоява да не се правят никакви промени и да се използват малки камиони за зареждане на хипермаркета.

Арх. Попмаркова съобщи, че по отношение на интериора „Кауфланд“ води преговори с виенската компания „Ундаш“, която има опит с паметниците на културата, за да се намери правилната интериорна концепция за сградата. По думите ѝ веригата има желание да инвестира, съхрани и поддържа сградата, но не на всяка цена.

Междувременно тръгна петиция под наслов „Не на Кауфланд в Халите!“, която до момента е подписана от 1690 души.

За запазването на сградата на Централните хали се обявиха и от неправителствената организация „Спаси София“. „Сградата изцяло ще промени и функцията си, което ще окаже сериозно негативно влияние върху северната част на центъра, която има спешна нужда от съживяване и привличане на малък и среден бизнес“, изтъква организацията в публикация на страницата си във Facebook.

„Кауфланд в Халите за нас е пропусната възможност уникалната сграда да се превърне в притегателно за софиянци и туристи място. Това е моделът на закритите пазари, който успешно се следва в повечето големи европейски градове“, допълва тя.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

3
 
7
 
8
zelka007 до: penman
преди 1 месец
общества съхранили дребните си производители и търговци , създали условия за конкурентното им съществуване , са в пъти по-богати от другите , оставили търговските вериги и големите производители на храна да се развият до неконтролируеми мащаби ... https://***.weforum.org/agenda/2018/06/supermarket-supply-chains-driving-poverty-inequality-winnie-byanyima-oxfam/
5
 
4
 
7
khao до: penman
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ае марш обратно в чужбина в склада и не ни занимавай с кухите си мисли...
7
 
4
 
6
penman до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Търговия на дребно не ми трябва! ***, които да препродават скъпо в мизерни магазинчета! Бъдете сигурни, че само Кауфланд или друга мощна верига, може да поддържа тази емблематична сграда в много по-добър вид от сегашния.
3
 
6
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ще си го преместя в другия крачол...
1
 
8
 
4
zelka007 до: penman
преди 1 месец
не си прав ... !! ... тия (кауфланди , били , лидъли , метро , теско , карфур , алди) не допринасят с нищо към автентичността на градските центрове . където се настанят , изчезва търговията на дребно . неслучайно из повечето градове по света ги изнасят , или им разрешават градските съвети малки помещения . изпотрепват всичко дето мърда и плаща наем . а те продават само неща , за които са договорили възможно най-ниската цена и са им дали поне 4-5-6 месечен срок на плащане . успешното управление на емблематични архитектурни сгради не е лъжица за всяка устица ... въобще качественото управление на градската среда не е лесна работа ... :))) ... поради ред причини това е тегава работа у нас ...

Още от България
Скандал с помещенията, в които се намира централата на ГЕРБ