IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикът на "Балканстрой" е одобрил вземания за над 210 млн. лева

Сред първите, които ще получат пари от процедурата по несъстоятелност, са НАП, няколко банки и служители на компанията

08:32 | 18.08.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Синдикът на "Балканстрой" е одобрил вземания за над 210 млн. лева

Синдикът на „Балканстрой Инженеринг Груп“, която влезе в процедура по несъстоятелност през май, е одобрил вземания на кредитори на дружеството за над 210 млн. лева. Това показват списъците, публикувани по партидата на дружеството в Търговския регистър.

Неодобрените вземания са за над 647 хил. лева, като са основно на служители и за такси, свързани с принудителни производства чрез частни съдебни изпълнители.

Сред първите, които ще имат шанс да си съберат задълженията при осребряване имуществото на дружеството, са Националната агенция за приходите (НАП) – заради неплатени осигуровки, както и няколко банки (ОББ – най-големият кредитор на дружеството, Юробанк България, Банка ДСК, Си Банк) и някои служители на компанията.

На опашката на кредиторите обаче са други служители, както и фирми, лизингови дружества, пенсионни фондове, инвестирали в облигации на дружеството, Българската банка за развитие и НАП, която има да получава от компанията лихви по несъбрани вземания и различни несъбрани глоби, показват списъците.

Само за данъци и осигуровки „Балканстрой“ дължи над 3,5 млн. лева. Останалите суми се разпределят между плащанията по банковите и облигационен заеми, заплати, плащания към контрагенти и доставчици.

„Балканстрой“ беше обявено в несъстоятелност по искане на няколко пенсионни фонда заради неразплатени задължения по облигационна емисия. Съдът прие за начална дата на неплатежоспособността 31 март 2014 г.

Дружеството изпитва финансови проблеми от години. Един от най-ценните активи на фирмата – заводът “Техногипс” в близост до държавния ТЕЦ “Марица-изток” ІІ, беше продаден наскоро на търг от частен съдебен изпълнител на банките кредитори на предприятието.

Друг голям проект на компанията – “Сан Стефано плаза”, който беше построен на мястото на старата фабрика на братя Прошек” в центъра на София до националната телевизия, беше довършен от регистрирания в Швейцария инвеститор “Еделвайс АГ” с партньор “Геотехмин”.

Компанията участва и в строителството на един от участъците на третата линия на метрото в София – от бул. “Прага” до “Красно село”, и изпълнява и други обществени поръчки, финансирани с публични средства. Още не е ясно какво ще се случи с тези поръчки и как ще се реши проблемът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Абе тия не бяха ли на Баце кранчето? Не им е стигнало значи краденето от обществените поръчки, а решили и облигационерите и банките да завлекат. Е нема лошо, ценния актив - Сан Стефано Плаза е продаден на регистрираната в Швейцария Цветелина а кредиторите.. да го ...... кредиторитеВ тая връзка... енемона кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още