Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Собственици на дюни поискаха държавата да ги компенсира

Според Национална асоциация "Българско Черноморие" в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие нямало текст, който да предвижда отчуждаване на дюни

Собственици на дюни поискаха държавата да ги компенсира

Снимка: Bulgaria On Air

Държавата трябва да обезвъзмезди собствениците на земите, обявени за дюни, призоваха представителите на Национална асоциация "Българско Черноморие" на пресконференция в пресклуба на БТА.

Председателят на УС на асоциацията Димитър Канариев заяви, че има възстановена частна собственост на Черноморието, която е обявена за дюни, но собствениците реално не могат да я ползват. В същото време те плащат данък за собствеността си. По думите му в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие нямало текст, който да предвижда отчуждаване на дюни. Той обърна внимание, че трябва да се прави разграничение между национализация и отчуждаване. "При национализацията държавата краде от частния собственик", заяви Канариев, допълвайки, че при отчуждаването има възможност собственикът да бъде обезвъзмезден.

Адвокат Добромир Михайлов изтъкна, че правото на собственост е гарантирано в конституцията и по закон, но това било само на хартия. "Европейските практики е да се плащат някакви наеми на тези собственици. Той е на мнение, че трябва да се промени и процедурата по картирането на тези дюни, защото много от тях не са били такива. По отношение на защитените територии собственикът трябва да се обезвъзмезден", допълни адвокат Михайлов. 

Още по темата

Искането на асоциацията не е ново, а идеята дюните по Черноморието да бъдат отчуждени и нанесени в кадастралните карти е от поне няколко години. От Министерство на регионалното развитие и благоустройството не веднъж са коментирали, че това обаче може да коства на държавата поне 1,2 млрд. лв. Сумата може да бъде и двойно повече в зависимост от това какви обезщетения и разходи за съдебни дела ще трябва да бъдат платени.

Според Закона за устройство на черноморското крайбрежие към територията на морския плаж се включват и пясъчните дюни, разположени непосредствено зад плажната ивица или попадащи върху морския плаж. По закон върху дюните има пълна забрана за строителство.

Освен това, пак според Закона за устройство на черноморското крайбрежие, министърът на туризма заявява изменението на кадастралната карта и кадастралните регистри по реда на глава шеста от Закона за кадастъра и имотния регистър след приемане на специализираните карти на морските плажове (чл. 6, ал. 10 от ЗУЧК). Това означава, че задължение на мнистъра на туризма е подаването на заявление за отразяване на границата на крайбрежната плажна ивица въз основа на специализираните карти. Преди 15 март 2016 г. това трябваше да направи министърът на регионалното развитие и благоустройството, припомнят от Камарата на геодезистите в България. Сега това е задължение на Николина Ангелкова.

Процедурата по отчуждаването на спорните имоти (дюни) обаче е задължение на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

По неофициална информация 3300 декара от общо 4600 декара дюни в България са частни. Кадастралните карти на общините обаче все още не са готови изцяло и не е ясна каква ще се окаже сметката накрая. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
България е десета в ЕС по годишен ръст на строителната продукция през май