Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Собственици на имоти в Airbnb са декларирали в НАП доходи за над 4 млн. лв.

При краткосрочното отдаване на имоти под наем се дължат определени данъци, посочват от приходната агенция

Собственици на имоти в Airbnb са декларирали в НАП доходи за над 4 млн. лв.

Снимка: Любомир Спиров, БГНЕС

Над 4 млн. лв. доход са декларирали собственици, които предоставят недвижими имоти за настаняване на туристи чрез платформата Airbnb, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

При краткосрочно предоставяне на недвижими имоти чрез онлайн платформи се дължат определени данъци (патентен данък, или данък върху доходите на физическите лица, или корпоративен данък, или ДДС) и осигурителни вноски, уточняват от приходната агенция.

Тази дейност представлява хотелско настаняване, като в повечето случаи се определя като търговска по смисъла на Търговския закон и подлежи на задължителна регистрация по ЗДДС за т.нар. доставки на услуги, данъкът за които е изискуем от получателя, се припомня още в съобщението.

Това е така, защото наемодателите ползват посреднически услуги на платформи в качеството си на получатели на облагаема доставка на услуга, която се извършва на територията на страната, а се предоставя от чуждестранно лице (онлайн платформата), установено в друга държава, допълват от НАП и добавят, че след регистрация за лицето възникват задължения за подаване на ежемесечни справки-декларации за ДДС, както и дневници за продажби и покупки.

„Чрез съществуващите инструменти за международно сътрудничество НАП има възможност да получава чрез данъчната администрация на Ирландия от Airbnb информация за всички български потребители, които са отдавали за краткосрочен наем имоти в платформата - имотите и техните адреси и размера на платените от тях комисиони за посредническата услуга на платформата“, се казва в съобщението на НАП.

На база получена информация за периода 2015-2019 г. са стартирани контролни производства спрямо лица, за които е установен риск от недеклариране на получените суми от краткосрочно отдаване под наем на недвижим имот чрез платформата на Airbnb. В хода на тези производства лицата доброволно са декларирали доходи в размер над 4 млн. лв.

„Независимо от това, че ние разполагаме с цялата информация за наемодателите, отдаваните краткосрочно под наем имоти и реализираните приходи, нашите усилия са насочени не към проверки и ревизии, а към доброволно деклариране.

Стремежът ни е да подкрепим схващането, че е не само правилно, но и по-лесно физическите и юридическите лица да работят на светло и че това оказва благоприятно въздействие за установяване на по-добра обща бизнес среда“, казва заместник-изпълнителният директор на НАП Георги Димов.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
3
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А НАП кога ще започне да събира и от отдаващите под наем? Щото много хора отдавате 1-2 имота и естествено се правят на луди.
1
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
НАП плаши гаргите, ЕърБНБ не предоставя информация на данъчните в никоя държава :)Чрез съществуващите инструменти за международно сътрудничество НАП има възможност да получава чрез данъчната администрация на Ирландия от Airbnb информация за всички български потребители, които са отдавали за краткосрочен наем имоти в платформата - имотите и техните адреси и размера на платените от тях комисиони за посредническата услуга на платформата, се казва в съобщението на НАП.

Още от България
Google купува офис комплекс в Лондон за 1 млрд. долара