IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на HomeMax купи хипермаркетите Хит

КЗК разрешава сделката, договорена в началото на юни

18:44 | 20.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на собственика на веригата магазини „направи си сам“ HomeMax – “Родна земя холдинг“, да придобие двата хипермаркета Хит, вижда се от решение, публикувано на сайта на Комисията.

Антимонополният регулатор посочва в решението си, че планираната сделка няма да окаже въздействие на нито един съответен пазар на територията на страната, доколкото придобиващото контрол предприятие и неговата икономическа група не участват на продуктовия пазар на търговия на дребно с бързооборотни хранителни стоки в България, на които оперира придобиваното предприятие.

По отношение отдаването на недвижими имоти под наем също не е налице припокриване между дейностите на участниците в сделката, тъй като придобиващата контрол група не отдава търговски площи под наем, каквато дейност извършва придобиваното предприятие.

Сделката няма да доведе до хоризонтални или вертикални ефекти, както и до отношения на тясно свързани съседни пазари, констатира още КЗК. „Родна земя холдинг“ АД извършва разнородна дейност в страната, която не включва търговия на дребно с бързооборотни стоки, каквато е основната дейност на придобиваното предприятие.

Договорът за продажбата на собственика на хипермаркетите - ХИТ Булгариен ГмбХ с краен собственик германско дружество, е сключен в началото на юни т.г.

Първият хипермаркет Хит отвори врати през 2004 г. в кв. „Младост“ в София. По-късно магазин от веригата се появи и в „Люлин“. Световната криза, обаче, притисна търговските обекти, които не успяха да се възстановят, на фона и на настъпателната експанзия на другите вериги за бързооборотни стоки.

Собственикът на Хит е поредният чуждестранен играч на пазара на бързооборотни стоки, напуснал България. В предходните години словенската верига Merkator затвори своите обекти Roda, REWE Group – собственикът на Билла, приключи с обектите под бранда Penny, фалира франчайз операторът на Carrefour. Затвориха и обектите на веригата „Пикадили“, които няколко пъти сменяха собственика си. Пикът в развитието на веригата беше по времето, когато собственик беше белгийската Delhaize.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
iceto
преди 4 години
дали причина за напускането е, че са в България или не издържат на конкуренцията на останалите вносни вериги. Като гледам Кауфланд, Била и Лидл и някои по-малки се разширяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още