Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Собственикът на хотел "Рила" планира да го събори

На мястото му трябва да изникне комплекс с търговска, жилищна и административна част

Собственикът на хотел "Рила" планира да го събори

Снимка: БГНЕС

Собственикът на столичния хотел „Рила“ планира да го събори и на негово място да бъде построен комплекс от търговска, жилищна и административна част. Това става ясно от публикация на кмета на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков във Facebook.

Той съобщава, че в районната администрация е постъпил проект за промяна на регулационния и застроителен план на сградата. „Проектът предлага сериозна намеса в трудната за балансиране централна градска част“, отбелязва той.
Според Трайков проектът не трябва да получи разрешение. В становището си до главния архитект на София Здравко Здравков той посочва защо не бива да се допуска това да се случи.

„Обектът попада в територия с културно историческо наследство. Появата на нова висока сграда ще наруши сериозно архитектурно историческия облик на ул. „Леге“, аргументира се Трайков.

Още по темата

Освен това новопредвидената сграда е разположена в Археологически резерват “Антична Сердика и Средновековен Средец” с категория „национално значение“. Обектът попада и в охранителна зона на Единична недвижима културна ценност „Църква „Св. Николай Мирликийски“ с категория „местно значение“. Съществуват опасения, че конструктивната стабилност на старинната църква и останалите сгради НКЦ може да бъде застрашена от предвидените мащабни строителни дейности, се посочва в становището.

Предлаганото ново застрояване и уплътняване на зоната трябва да бъде съобразено със стратегията на общината за развитие на публичните пространства в градския център, проект “София – град за хората” и доклада изготвен от проф. Геел, припомня още Трайков. Според него поставените цели като облекчаване на автомобилния трафик в центъра на града и планирането в „човешки мащаб“ са несъвместими с предлаганото високо застрояване. Съществуващият и в момента проблем с паркирането ще бъде усложнен, смята той.

Трябва да се вземе предвид и значителното увеличаване на количеството генерирани битови отпадъци, което ще усложни сметосъбирането и сметоизвозването и ще наложи да се предвьидят пространства за разполагане на голям брой нови контейнери за смет, нарушаващи привлекателността на околните улици, отбелязва Трайков.

Разширяването на пешеходните зони около обекта (ул. Съборна, пл. Света Неделя) и обновяването на околното пространство ще бъде обезсмислено от превръщането на зоната в строителна площадка, и навлизането на тежка строителна техника, смята Трайков. Уличната настилка около обекта представлява Единична урбанистична и архитектурно-строителна недвижима културна ценност (НКЦ) “Керамични и гранитни паважи, положени преди 1944 г. на територията на град София” с предварителна категория „местно значение“. Необходимо е да се гарантира предотвратяване на нейното увреждане, допълва той.

Не на последно място според Трайков разрушаването на съществуващата сграда и последващия строеж биха създали сериозни неудобства на живеещите, и работещите в зоната, свързани със шум, прахово замърсяване, блокиране на улици за години напред. „При сегашната несигурна икономическа ситуация реализацията на подобни смели инвестиционни инициативи е много несигурна и би могла да се проточи допълнително. Това от своя страна създава предпоставка за пореден спрян голям строеж, което би се отразил много негативно на визията на най-представителната градска част“, пише Трайков.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
АПИ отново възлага проверка на здравината на Аспаруховия мост