Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Собственикът на моловете Галерия в Бургас и Стара Загора продаде имоти за 175 млн. евро

Ходът е част от стратегията на MAS Real Estate да напусне Западна Европа, за да се съсредоточи върху пазарите в Централна и Източна Европа

Собственикът на моловете Галерия в Бургас и Стара Загора продаде имоти за 175 млн. евро

Мол Галерия Бургас. Снимка: https://galleriaburgas.bg

Южноафриканският фонд за инвестиции в недвижими имоти MAS Real Estate, който е собственик на моловете „Галерия“ в Бургас и Стара Загора, продаде имоти в Германия и Великобритания на стойност 175,2 млн. евро и планира да вложи приходите от продажбата им в по-привлекателни според компанията инвестиции в Централна и Източна Европа, става ясно от съобщение, публикувано на сайта ѝ.

MAS Real Estate придоби двата мола в Бургас и Стара Загора през април 2017 г. за 62 млн. евро от полската  инвестиционна компания Globe Trade Center (GTC). Трансакцията беше осъществена чрез дъщерното дружество PKM Investments. Управлението е съвместно с Prime Kapital, с която MAS оперира и в Румъния.

Ходът е част от стратегията на фонда да се раздели с портфейла си от инвестиционни имоти в Западна Европа и да пренасочи капитал към региона на Централна и Източна Европа.

Още по темата

Компанията продава 23 имота в Германия на обща стойност 95 млн. евро на две германски инвестиционни дружества със специално предназначение, които са собственост на фонда Real Rendite UI – Segment CC Retail. Очакваните нетни приходи от трансакцията са 44,3 млн. евро. Стойността на продадените имоти, които в годината до 30 юни са генерирали оперативна печалба от 5,4 млн. еро, съответства на договорената продажна цена. Очаква се сделката да бъде финализирана до края на март 2021 г.

MAS се е договорила също за продажбата на още три имота в Германия и един в британския град Чипенъм. Общата стойност на имотите е близо 80,2 млн. евро без ДДС. Очакваните нетни приходи от продажбите са около 42 млн. евро и до голяма степен отговарят на предварителните очаквания.

Продажбата на имота в Чипенъм е била финализирана на 18 декември тази година, а сделките за останалите три германски имота се очаква да приключат до 31 март догодина.

MAS Real Estate обяви стратегията си да излезе от пазарите в Западна Европа и да се съсредоточи върху Централна и Източна Европа, най-вече Румъния, през миналата година.

Компанията притежава четири имотни проекта във Великобритания, както и още шест в процес на разширение или само на етап придобиване на терена, които носят приходи от 9,5 млн. евро на година. Фондът има и 33 проекта, генериращи приходи, и два проекта в процес на разширение в Германия с приходи от наеми в размер на 20,3 млн. евро, както и един проект в Швейцария, който носи приходи от наеми от 1,16 млн. евро.

В Централна и Източна Европа фондът притежава в партньорство с Prime Kapital освен двата търговски центъра в България и един проект в Полша и 11 в Румъния. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Новото жилищно строителство у нас расте с двуцифрен темп