IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София готова за аварийна консервация на Ларгото със свои средства

Причината за състоянието на Ларгото не е природно бедствие, а бездействие и мудност на собственика - Министерство на културата, коментира Фандъкова

16:59 | 18.08.14 г.
<p>
	Разкопките в центъра на София тънат във вода, кал и плевели. <em>Снимка: БТА</em></p>

Разкопките в центъра на София тънат във вода, кал и плевели. Снимка: БТА

Столичната община е готова да направи аварийна консервация на археологическите находки в Ларгото, ако Министерството на културата ѝ разреши. Това коментира кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за БТА.

Проектът за консервация и експониране на археологическите находки в центъра на София се финансира с пари по оперативната програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Безвъзмездното финансиране е в размер на 16 млн. лева.

Министерството на културата, което е бенефициент по програмата, обаче от три години не успява да проведе тръжните процедури за възстановяването на античния комплекс. В момента и последната обществена поръчка се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията, а крайният срок за завършването на обекта е през 2015 г., т. е. - заради липсата на време финансирането може да бъде изгубено.

Вчера министърът на културата в служебното правителство Мартин Иванов обяви, че специална комисия от инженери, архитекти и археолози ще мисли как да се съхранят находките от антична Сердика, които заради проливните дъждове са затънали във вода. Комисията ще излезе с решение вероятно след около седмица.

Иванов посочи днес, че ще търси и персонална отговорност за ситуацията с Ларгото.

Според Фандъкова обектът е щял да бъде готов, ако общината е работила по възстановяването на археологическите находки, а не държавата.

„Ако Министерството на културата не може да осигури нужните средства за аварийни действия и няма капацитет да ги изпълни, нека да предостави правото на нас; ние ще направим с наши средства аварийната консервация на обекта, ако получим разрешение за това“, апелира столичният кмет, която преди дни изпрати отворено писмо до Министерството със същата молба.

„Няма време за комисии, експертите отлично знаят какво трябва да се направи. Не е уместно да се търсят пари от фонда за бедствия в тази тежка ситуация за много населени места в страната. Причината за състоянието на Ларгото не е природно бедствие, а преди всичко бездействие и мудност на собственика - Министерство на културата“, посочва още тя.

„Категорично не приемам обясненията на Министерство на културата, че процедурата се бави - всеки конкурс може да се обжалва, дори да се отмени от съда, но когато това се случва три пъти, оправдания с процедурата са неуместни. Сега страната ни е пред риска да загуби и безвъзмездното европейско финансиране за цялостната консервация“, казва още Фандъкова.

Според нея Министерството е трябвало като собственик на обекта да предприеме действия да запази археологическите находки, докато текат тръжните процедури. „Почти две години изпращам писма, правя срещи с министрите на културата и настоявам за аварийни действия - получих обещания, но не и резултат. Затова бях принудена да повдигна въпроса публично“, посочва Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още