Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

София губи позиции в световна класация за цените на жилищата

Столицата заема 56-о място в индекса на консултантската компания Knight Frank за първото тримесечие

София губи позиции в световна класация за цените на жилищата

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

София е на 56-о място в света по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие на 2021 г. с поскъпване от 8,6% на годишна база, сочи индексът на консултантската компания Knight Frank.

Със същия процент се е повишила цената на жилищата и в Лион, Сидни и Гунджоу. Това поставя столицата в зоната на умерено растящите жилищни пазари в света, като тя отстъпва с 16 места в класацията спрямо края на миналата година, когато заемаше 40-о място.

Измир изпреварва Анкара и оглавява индекса на най-бързо растящите градски пазари в света със скок на цените от 33,9%. Турската столица, която беше лидер в края на миналата година, отчита ръст от 30,3%, а в топ четири е и Истанбул, където жилищата са поскъпнали с 28,8%. Хегемонията на турските градове е нарушена единствено от новозеландската столица Уелингтън, която заема трето място в индекса с ръст на цените от 30,1%.

В десетката попадат още Сеул, Халифакс, Москва, Санкт Петербург, Хамилтън и Финикс, като във всички тях цените на жилищата са нараснали с от 20% нагоре.

Дубай е най-слабият градски жилищен пазар в света със спад на цените от 4,4%, следван от Венеция и Калкута с понижение от съответно 4,3% и 3,8%.

Глобалният индекс на цените на жилищата на Knight Frank сочи, че жилищните цени в цял свят растат с най-бързия си темп от 2007 г. насам, а от включените в него 150 града 43 сега регистрират годишен ръст на цените от над 10%.

Още по темата
Бумът обаче не е глобален – 22 града все още отчитат спад на цените на жилищата на годишна база, като сред тях са редица ключови градове в Индия, Испания, Италия и Израел. Азиатските градове остават устойчиви, но не са двигатели на растежа като през 2018 г. Хонконг регистрира годишен ръст от 2,2%, а Пекин – от 3,6%, въпреки че секторите на луксозните имоти и в двата града се представят далеч по-добре.

Икономисти изразяват опасение, че ръстът на цените на жилищата подклажда по-широк бум на активите, като цените на суровините, акциите и жилищата се движат в една и съща посока за разлика от 2008 г.

Но за разлика от последната глобална рецесия сега банките оперират при по-строги правила за кредитирането, домакинствата не са толкова задлъжнели, смекчаването на фискалните стимули не се очаква да доведе до внезапен скок на безработицата, а тъй като инфлационният натиск е смятан за „преходен“, неочаквано повишаване на лихвите изглежда малко вероятно. Федералният резерв планира да направи две малки повишения едва през 2023 г., отбелязва Knight Frank.

Освен това правителствата възприемат много по-интервенционистка политика. Властите в Нова Зеландия, Канада, Китай, Южна Корея и Ирландия предприемат стъпки за ограничаване на ръста на цените през първото полугодие на 2021 г.

Но може би най-важният фактор е, че редица ключови глобални градове до голяма степен продължават да страдат от остър недостиг на жилища, а забавянето на строителството беше задълбочено от пандемията, пише консултантската компания.

Според Knight Frank три фактора може да тласнат цените още нагоре в краткосрочен и средносрочен план. Първо, страхът да не се пропусне нещо (FOMO) – тъй като границите са затворени, инвеститорите може да погледнат по-близо до дома, за да се възползват от растящите цени. Второ, някои купувачи може да искат да се възползват от по-ниските лихви по ипотечните кредити преди повишаването на лихвените проценти, и трето, предвид големите суми на спестяванията на някои пазари сега някои хора ще могат да си позволят втори дом.

Има обаче признаци и че някои пазари започват да се охлаждат. Канада отчете два поредни месеца на умерени продажби, а Capital Economics съобщава, че молбите за ипотечни кредити за покупки на жилища в САЩ са намалели до нивата си преди COVID, което показва, че изкривяващият ефект на пандемията може би намалява, пише Knight Frank.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

4
 
3
 
7
evlogi до: nkavrakov1982
преди 2 месеца
Е как при нас е абсолютна спекула, с поскъпване от 8.6% за година, пък в Сеул,Халифакс,Анкара, Москва, Финикс с поскъпване от над 20% не е, така ли да го разбирам?В един диверсифициран портфейл винаги има място за недвижими имоти.Щото както петрола и акциите сега са скъпи, така може и утре да се сринат.
2
 
6
 
6
khao до: nkavrakov1982
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
значи хем нема търсене (надеждата някой да се излъже от тсрах), хем нема предлагане, хем е балон... бих ти дал Нобел за икономика ако бях в комисията...ама нънци !
2
 
4
 
5
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
тая статия е платена... личи си още от заглавието :)
4
 
2
 
4
evlogi до: zelka007
преди 2 месеца
Бе той дядя Вова само да беше с мед да го намажеш.Моите впечатления са че някъде около половината от коментиращите прочитат само заглавията, а ако случайно прочетат и част от текста, не се задълбочават особено в него.
4
 
5
 
3
преди 2 месеца
При нас е абсолютна спекула.Държат цените с надеждата някой да се излъже от тсрах и да удари парата на масата.Предлагането е на асболютно дъно ,пак поради страх от инфлация,страх от лошите банки и нон стоп пропаганда със статии за това как имота е инвестиция номер 1 .При тези цени и нива на наеми ,с тази политическа криза ,кражби,корупция точно сега инвестиция в имот са си пари хвърлени през терасата.Само за 1 година петрола е 4 пъти по скъп,фондовия пазар е над 2 пъти нагоре ....но като ги пташ хората ,вдигат рамене ..не разбирам и това си е .Но все повече хора се усещат и си отварят сметки,инвестират на фондови пазари,взаимни фондове и виждат за какви числа иде реч.Няма празни месеци,наематели които не си плащат ,няма ремонти,нерви,разправии,риск от това да чакаш дълго докато продадеш при евентуална криза и т.не и брокерите признават че сега при тези цени доходността от имот стига до 2 %,след всички сметки.

Още от България
Индустриалните паркове ще могат да продават земя и сгради