IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София остава 115-та в класация на най-добрите градове за живот в света

Виена за поредна година оглавява класацията на консултантската компания Mercer

15:18 | 23.02.16 г. 1
София остава 115-та в класация на най-добрите градове за живот в света

София запазва 115-то си място в класацията на консултантската компания Mercer за най-добрите градове за живеене в света.

Класацията обхваща общо 230 града по света и се изготвя за 18-та поредна година.

От европейските градове след столицата ни са класирани Истанбул, Турция – на 122-ро място, Белград, Сърбия – 141-во място, Сараево, Босна и Херцеговина – 158-мо място, Скопие, Македония – 159-то място, Москва, Русия – 167-мо място, Санкт Петербург, Русия – 174-то място, Киев, Украйна – на 176-то място, и Минск, Беларус – 190-то място.

За поредна година най-добрият град за живеене в света е столицата на Австрия Виена. Топ пет се допълва от Цюрих, Оукланд, Мюнхен и Ванкувър, като подреждането остава без промяна спрямо миналата година.

В топ 10 попадат още Дюселдорф, Франфурт, Женева, Копенхаген и Сидни.

Въпреки икономическата несигурност западноевропейските градове са сред лидерите в класацията, като доминират и в класацията на градовете само по критерий персонална безопасност.

Качеството на живот остава високо и в северноамериканските градове, като канадските доминират в класацията. От градовете в САЩ най-високо класиране има Сан Франциско – 28-мо място. Най-слабо класиране от градовете в Северна Америка имат Мексико Сити – на 127-мо място, и Монтерей – на 108-мо място.

Сингапур е най-добрият град за живеене в Азия – на 26-то място, а най-лошият – Дака, Бангладеш – на 214-то място. От другите ключови градове за региона Токио е класиран на 44-та позиция, Хонконг – на 70-та, Тайпе на 84-та, Шанхай – на 101-ва, Пекин на 118-та и т.н.

От Близкия изток и Африка Дубай е с най-високо класиране - 75-ти

Най-лошият град за живеене в света е Багдад, като топ пет се допълва от Бангуй в Централноафриканската република, Санаа в Йемен, Порт-о-Пренс в Хаити и Хартум в Судан.

В класацията на 10-те най-лоши за живеене градове в света попадат още Н'Джамена в Чад, Дамаск в Сирия, Бразавил в Република Конго, Киншаса в Демократична република Конго и Конакри в Гвинея.

Компанията е оценявала градовете по няколко критерия, водещ от които е безопасността. Само по този критерий лидер в класацията е Люксембург, следван от Берн, Хелзинки и Цюрих. Най-малко безопасните градове в света са Багдад и Дамаск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 5
MZ/X
преди 8 години
"Какво ще й гледам на Виената, град като град: хора, къщи, салтанати. И дето отидеш, все гут моргин, все пари искат."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още