Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

София се превръща в зелен град с инвестиция за 840 млн. евро

Мерките на Столична община трябва да позволят спестяване на енергия и намаляване на фините прахови частици и въглеродните емисии

София се превръща в зелен град с инвестиция за 840 млн. евро

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Столична община е разработила план за действие, който трябва да превърне столицата в зелен град, съобщават от общината. Той трябва да бъде обсъден в комисиите по екология и устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика тази седмица и да бъде одобрен на заседание на Столичния общински съвет в четвъртък.

Планът за действие е програма за устойчиво развитие, която съдържа инвестиционен план и 10-годишна визия в областта на транспорта, строителството, енергетиката, околната среда, водите, отпадъците и земеползването. Целта е да се осигурят инвестиции в приоритетни зелени проекти, като по този начин се подобри качеството на околната среда в града. Общите капиталови разходи в плана са в размер на около 840 млн. евро.

Още по темата
За постигане на „зелените“ цели са планирани мерки за подобряване и разширяване на дела на зелените пространства в града и за интегриране на зелената инфраструктура в целия град. В целите за „чиста енергия” се предвижда увеличаване на дела на обществения транспорт и насърчаване на използването на по-чисти горива, увеличаване използването на възобновяема енергия, подобряване на енергийната ефективност в сградите и намаляване на използването на твърдо гориво за отопление на сгради.

В стратегическите цели за „отговорно използване на ресурсите” са планирани мерки за  намаляване на зависимостта от повърхностните води и на риска от липса на вода при продължителна суша. Други мерки включват увеличаване на рециклирането и насърчаване на повторното използване на материалите.

Столична община очаква изпълнението на стратегическите цели да доведе до подобряване на качеството на атмосферния въздух и намаляване на въглеродния отпечатък на града.

По-конкретно изпълнението на мерките трябва да позволи спестяването на енергия в размер на 384 100 MWh/годишно и до намаляване на емисиите на фини прахови частици с 21 200 кг/г. и 322 700 кг/г. азотни диоксиди. Очаква се въглеродните емисии да спаднат с 213 800 т на година.

Планът е разработен с техническата помощ на Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР), след като през 2018 г. Столична община се присъедини към Рамковата инициатива на банката „Зелени градове“.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Чудесна новина за ГЕРБ, СДС, ДСБ и патриотите, ще има и ЗЕЛЕНО в ДЖОБЧЕТАТА!!!!

Още от България
"Витоша", "Лозенец" и "Сердика" с най-много нарушения при строителството в София