IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София Тех Парк ще обяви конкурс за строеж на сграда за високотехнологични фирми

Паркът ще бъде отворен към бизнеса и научните среди, заяви председателят на Съвета на директорите Васил Караиванов

10:33 | 22.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: София Тех Парк</em></p>

Снимка: София Тех Парк

София Тех Парк ще обяви конкурс за строеж на сграда за високотехнологични компании. Това съобщи пред БНР Васил Караиванов, който оглави новия Съвет на директорите, след като ръководството на парка беше сменено. Ресурсът от продажбата ще е много ценен, коментира той. И декларира, че паркът ще бъде отворен към бизнеса и научните среди.

На въпрос какво е заварил, той коментира, че има над 70% запълняемост със стартиращи компании, но лабораториите не са оборудвани и не е осигурен човешки ресурс.

Направена е фундаментална грешка в икономическия модел на София Тех Парк. Човешкият фактор не е бил изведен на първо място, на първо място са били изведени машините, сградите и инфраструктурата, каза той.

За да се съберат заедно наука, образование и бизнес, трябва да има добре работещи лаборатории, добър климат за развитие и създаване на стартиращи компании, климат за технологичен трансфер, смята Караиванов.

Васил Караиванов съобщи, че на 21 април ще има отворен ден за стартъпи и финансиращи организации за стартъпи. Това ще стане традиция и ще се случва един път месечно.

Освен научно-експертния съвет ще бъде създаден съвет за бизнес развитие - ключово звено, което ще свързва бизнеса със София Тех Парк. Той ще бъде създаден изцяло от бизнес средите и ще дава съвети и консултации как паркът да работи много по-добре от гледна точка на бизнеса.

„Досега инвеститорите са били чакани да дойдат, сега ние ще отидем при тях“, обясни председателят на Съвета на директорите.

Отношенията с Walltopia са нормализирани, няма да плащат огромни глоби, заяви Васил Караиванов по повод скандала с компанията, която отправи остри критики към ръководството на парка, което в последствие беше сменено.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Е НЕ! Това само в България може да стане. Абе направи се колосална далавера, усвоиха се милиони за глупости, завзе се един хубав терен и когато лъсна голия *** на голата истина, вместо прокуратурата да се заинтересува, ще се налеят още пари на още крадци. Това показва, че крадците нямат партия, почна се при ГЕРБ от ***, но не пречи комунистите да "покажат приемственост"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още