Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

София търси мястото на своето сити

Строителите могат да получат бонуси, ако развиват зелено строителство, коментира главният архитект на Столичната община

София търси мястото на своето сити

Снимка: Архив Ройтерс

Столичната община ще продължи да търси чрез дискусии точното място за развитие на високи сгради в София. Това коментира главният архитект на столицата Здравко Здравков на конференция за строителство на офис сгради.

Според него са необходими спешни законодателни промени за регламентиране на т.нар. „смесени многофункционални зони“. Това са зоните, определени от Общия устройствен план на града, в които неограничено могат да бъдат строени високи сгради. Тези зони са разпръснати на практика навсякъде в София.

В допълнение една от разпоредбите в Закона за устройство на териториите (ЗУТ), която позволява да не се спазват параметрите за плътност и интензивност на застрояване в ъглови терени, дава възможност за прекалено натоварване на територията, коментира още Здравков.

Още по темата

Той припомни, че с помощта на експерти ще бъде направен анализ на трафика в София, след което се предвижда да бъдат определени зоните за високо застрояване, или т.нар. „ситита“.

Един от вариантите е инвеститорите да получават своеобразни бонуси при строителството, ако развиват зелени политики, например зелени покриви, различни енергийноефективно проекти и т.н

Борислав Игнатов от Камарата на архитектите допълни, че организацията ще кандидатства за европейско финансиране, за да проучи законодателството в Дунавския регион по отношение на регламентацията на строителството в различните градски зони.

Той подчерта, че проблемите на София е по-добре и биха могли да се решават само чрез Общия устройствен план, вместо със Закона за устройство и застрояване на Столична община, който на практика е местен ЗУТ. 

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
4
 
5
преди 3 години
Няма профилна снимка
е как къде? на 4-ти километър, там още има място!! Пълни ***, тех-парк, мултифункционална зала, всичко наблъскайте на едно място!
никаква връзка с транспорт, при цяло софийско поле ние се разрастваме на височина! чудят ни се и ни се маят!
1
 
8
 
4
преди 3 години
Няма профилна снимка
Истинското място на софийското Сити е в Костинброд, някъде около фуражния завод и недалеч от товарната гара. Това ще бъде класически мултикултурализъм - без селфита и лицемерни усмивки върху червени килими. Мръсните и прашни силози редом до бляскавите фасади на финансисти, стекли се от Пордим, Вакарел и Полски Тръмбеш, са сюрреализъм на човешкия копнеж за солидарност - ще се радват на труда си хората и ще се обичат като братя. Бентлита, наредени на обръщалката на рейса за Алдомировци - картина, за която Дали би обръснал мустаците си.
1
 
9
 
3
преди 3 години
А мястото на София Сити е в Северна София -до Околовръстното, Тангентата, Летището, жп транспорта, а и лесно за достъп на метро. Даже няма нужда от високо застрояване, като там има празни декари. В Лондон Canary Wharf е сравнително далеч от центъра в Югоизточен Лондон - макар да се води Зона 2. Но е бъкано с транспорт и човек не се притеснява от разстоянието. Даже е престижно да се работи там.
2 високи сгради на Цариградско и 1 кула до Парадйс в нашия случай означават само едно - ХАОС! И липса на елементарна планировка и всякакво чувство за естетика.
0
 
6
 
2
преди 3 години
Както практиката от последните 10-15 години показва общинските съветници (не само в София) гласуват и одобряват ОУП, каквито им платят и/или наредят от партийните централи, много често в ущърб на обществения интерес. После, ако са забравили нещо продължават в същия дух с частични промени.
ЗУТ, ОУП и Закона за София са врата в полето!
Любопитният момент е, че когато обикновени граждани искат промяна на ОУП - напр. за тротоар, улица или градинка - то СО по дефиниция отговаря, че не може да се правят промени. Почват се едни протести, търси се медийно отразяване и изведнъж се намират варианти все пак тези "излишни" неплатени и нелобистки мероприятия да бъдат осъществени.
Това е много зле, оставя този "корупционен" привкус у електората и натрупва излишно обществено напрежение.
Столична община, а и другите общини в България трябва да схванат, че там, където хората живеят всеки ден, най-добре знаят какво може да се подобри. По някой път и дреболиите правят гражданите доволни.
4
 
2
 
1
преди 3 години
Пише се Сити, не сити, Мигленчееее

Още от България
АПИ отново възлага проверка на здравината на Аспаруховия мост