Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Спад с 27% на инвестициите в имоти у нас до 2021 г., прогнозира имотна агенция

80% от участниците на жилищния пазар вече отчитат тенденции за забавяне на имотните трансакции във времето

Спад с 27% на инвестициите в имоти у нас до 2021 г., прогнозира имотна агенция

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Спад на инвестициите в жилищни имоти с 27% до 2021 г. и цялостно забавяне на имотния пазар, това са очакванията на участници в допитване на агенцията за недвижими имоти „Antre“, проведено сред 1238 респонденти на територията на София през февруари.

През последните три години покупките на имоти с инвестиционна цел са съставлявали 26% от обема на покупко-продажбите в жилищния сегмент, показват данните на агенцията. Причина за високото им равнище са били икономическият растеж, нуждата от повече наемни жилища в столицата, нарастващите цени на имотите и ниските лихвени проценти по депозитите. Това е накарало половината от инвеститорите в жилищни имоти да закупят ново строителство, реализиращо се след 2016 г.

"През последната година обаче ръстът на цените се забави, пазарът очаква корекция, икономиката се забавя, а наемният пазар на жилища се насища. Когато към това се добави и необходимото време за реализация на дадена имотна инвестиция – на наемния или на вторичния пазар, може да се очаква през следващите две години да има спад на имотните инвестиции с 27% спрямо предходния период", пишат авторите на допитването.

Още по темата
Въпреки очакванията за спад в процентно съотношение инвеститорите ще останат по-активни на пазара спрямо купувачите за собствено ползване. Това ще доведе до забавянето на пазара, тъй като 45,5% от респондентите (основно купувачи за лично ползване) изчакват подходящ момент. 80% от участниците на жилищния пазар вече отчитат тенденции за забавяне на имотните трансакции във времето, отбелязват от "Antre".„Това забавяне не е спад или пукане на балон, а по-скоро стабилизиране на пазара“, допълват авторите на допитването.

Над половината от купувачите за лично ползване (56%) търсят нов имот с Акт 16, а едва 35% са склонни да закупят имот преди Акт 16, още по-малко преди Акт 14 (груб строеж), което свидетелства за предпазливост на този тип потребители. За лично ползване най-желани са тристайните апартаменти, посочени от 62% от анкетираните.

При инвеститорите това съотношение е обърнато и дори нараства интересът към покупка при стартиране на строеж. Най- актуални за инвестиция остават двустайните жилища, след тях нараства и интересът към еднопространствени жилища.

На вторичния пазар при продавачите всичко е балансирано. Запазва се близкото съотношение при предлагането на двустайни апартаменти (30%) и тристайни жилища (40%). 29% от продавачите пък изчакват ръст на цените, за да продадат имотите си по-изгодно.

Наемният пазар за момента се запазва стабилен въпреки лекото намаляване на наемните нива с 10% от началото на годината. Средният наем, изискван от наемодателите в столицата за двустаен апартамент, остава около 365 евро. Съотношението между нови жилища(1991-2016 г.) и стари е изравнено в резултат на имотните инвестиции през последните години.

По традиция най-търсени продължават да бъдат централните квартали, както и южните. В това число попада и “Младост“. Засилен интерес се наблюдава и към „Дружба“, „Надежда“ и „Овча Купел“. Това се дължи на транспортната свързаност и на по-големия избор на имоти, отчитат авторите на допитването.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
1
 
8
преди 5 месеца
Вярвам, че икономиката на Район Лозенец ще бъде съживена по-бързо от икономиката на други столични райони.
Тук, в кварталите Лозенец и Хладилника, от години хората живеят и работят от домовете си, от парка, от маса в заведение.
Вярвам, че голяма част от магазините ще оживеят отново. Надявам се, че много от офисите в жилищни сгради ще заработят отново.
Харесвам Лозенец. Надявам се да съм прав.
Владимир Йосифов,
брокер Онлайн Пазар Имоти, Broker360 и Club360
17
 
23
 
7
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Виждам много завист и омраза в коментарите. Като всяко нещо - някои хора са спечелили от такива инвестиции, други - не. Някои ще спечелят от предстоящата ситуация, други ще изгубят.
8
 
54
 
6
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Нали нямаше нищо по-сигурно от бетона и тухлата... или греша?
3
 
59
 
5
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Който е купувал последните години, такива инвестиции ще види, ако влезем в рецесия, че ще се чуди, как да продава.
14
 
39
 
4
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
A няма да продават? Банките ще са пълни с бетонни кочини, взети от Сулио и Пулио с мечти да стават милиардери и не могли да ги изплатят.Ще залеят пазара,ама както каза няма кой да купува,като то на 2 часа път в Белия свят са и по- евтини.Цените тук ще спаднат с поне 100% ,а след 20г няма да струват почти нищо заради демографската криза

Още от България
Струва ли си да се инвестира в хотели у нас в условията на криза?