IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специализираната карта на дюните ще бъде актуализирана

Картата ще е готова за следващия летен сезон

10:17 | 27.06.17 г.
<p>
	<span style="color: rgb(94, 94, 94); font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 13px; text-align: center;">Николина Ангелкова инспектира два морски плажа на територията на Бургас.<em>Снимка: БТА</em></span></p>

Николина Ангелкова инспектира два морски плажа на територията на Бургас.Снимка: БТА

Започнала е процедура по актуализация на специализираната карта на дюните. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти преди началото на международния семинар "По Западния път на коприната", предава БТА.

Ангелкова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков са изпратили преди две седмици искане до Агенцията по геодезия, картография и кадастър за актуализация на специализираната карта за дюните.

Такова заснемане беше правено през 2011-2012 г., а все още една част от специализираната карта не е влязла в сила предвид обжалванията, допълни Ангелкова.

По думите й поради природните процеси вече има промени. Голямото наводнение от 2013 - 2014 г., особено по Южното Черноморие е довело до нарушаване на голяма част от дюните, а от друга страна специалистите казват, че има дюни, които се новоформират в зависимост от нови природни процеси.

Картата ще е готова вероятно за следващия летен сезон.

Западният път на коприната е изключително важен за промотирането на нашето културно-историческо наследство, каза още министърът на туризма на семинара, цитирана от Агенция „Фокус“.

По думите й в България има над 40 хил. открити артефакти, което ни подрежда на трето място след Гърция и Италия.

„Имаме възможност с държавите, които са участвали в тази инициатива, и под координацията на Световната организация за туризъм да промотираме и съвместни продукти, ползвайки Западния път на коприната“, каза още Николина Ангелкова.

По думите й днешното събитие ще даде възможност да покажем древната култура на България, традиции и история, която съхраняваме. Според нея това ще доведе до по-голямо сътрудничество и ще има възможност да се развиват туристически продукти.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още