Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Срокът на "Прайм Пропърти БГ" изтича, а акционерите са разделени на два лагера

Според устава съществуването на дружеството е до 31 декември 2020 г. За промяна на устава трябват 2/3 от гласовете, каквито нямат и двете групи акционери

Срокът на "Прайм Пропърти БГ" изтича, а акционерите са разделени на два лагера

Очертава се пореден казус в съществуването на българските акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) - какво става, когато срокът на съществуване на даден АДСИЦ настъпи.

„Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ беше първият АДСИЦ за секюритизиране на имоти, с лиценз от КФН от януари 2004 г. Тогава името му беше "Ти Би Ай – БАК – Недвижима собственост" АДСИЦ. След последното удължаване на срока на съществуване на фонда от 2011 г., ето че датата наближава - 31 декември 2020 г. 

За удължаване на срока е нужен кворум от 2/3 от представените на събранието акции.

За съжаление, акционерите в „Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ са разделени на две групи и нито една от двете няма 2/3 от кворума, като и двете имат блокираща квота.

Едната група акционери е с 45,16% и включва „Калиман Инвест“ ЕООД с 14 352 000 акции, или 40,19%, „Харом Борат“ ЕООД с 500 акции, „Делта Фуд“ ООД с 845 189 акции, или 2,37% и „Грейп Агро 2015“ ЕООД с 857 500 акции, или 2,4% от гласовете.

Втората група е около бургаското дружество за производство на захарни изделия „Победа“ АД с общо 42,09%. „Победа“ АД на Сава Чоролеев притежава 7 201 667 акции в „Прайм Пропърти“, или 20,17%, „Българско туристическо дружество – Глобал Турс“ АД има 110 акции и „Ес Ви ЕС“ АД има 7 825 368 акции, или 21,92%.

За да реши проблема с наближаващата ликвидация, ръководството на „Прайм Пропърти БГ“ е подходило по соломоновски. Насрочило е общо събрание на акционерите за 23 ноември 2020 г., на което трета точка е удължаване на срока на дружеството до 31 декември 2025 г.

Ако обаче двете групи акционери не се разберат, има и следващи точки от дневния ред, включващи избор на ликвидатор, определяне на срок за ликвидация, приемане на план за ликвидация, освобождаване на Съвета на директорите, считано от датата на вписване в Търговския регистър на откриването на производство по ликвидация и т.н.

Резултатът от това събрание ще бъде изключително интересен, защото и други големи АДСИЦ-и ги очаква краен срок на съществуването им, а нямат доминиращ акционер и може да има разнобой между акционерите.

„Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ има няколко проекта, сред които хотелски комплекс „Морски фар“ в гр. Св. Влас, имоти в к.к. „Слънчев бряг“, терен в с. Лозенец, община Царево, терен на ул. "Пиротска" в гр. София, терени срещу Централна гара в гр. София, терен на бул. "България", местност Манастирски ливади в гр. София и терени в квартал Южен парк в гр. София.

Собственият капитал е оценен на 29,2 млн. лв. към 30 юни 2020 г., според отчета на дружеството. Налице е загуба на основен капитал, защото той е 35,7 млн. лв., плюс премии при емитиране на ценни книжа за 17,9 млн. лв., или вноски на акционерите от общо 53,6 млн. лв.

При наличието на толкова активи приходите за първото полугодие на 2020 г. са едва 19 хил. лв., а загубата е 326 хил. лв. основно поради разходите за възнаграждения и външни услуги.

Не е ясно каква пазарна цена биха намерили активите му при ликвидация. Текущата балансова стойност на акция е 0,82 лв. Последната борсова цена е 0,45 лв. на акция при спад с 18% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация е 16 млн. лв.

Дружеството не е плащало дивиденти в цялата си 16-годишна борсова история. Най-високата цена на акция е била през февруари 2008 г. на ниво от 1,78 лв.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова
Още по темата: България АДСИЦ

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
"Насила хубост не става" - като не се разбират най-добре е да се разделят по един или друг начин.
Двете на всяко ОСА последните години имат остри противоречия и явно не могат да работят заедно.
Не мисля ,че има някакъв проблем с кворума - като не се удължи срока на съществуване,заради липса на 2/3 гласове,тогава устава ясно казва крайния срок на съществуване.
След като се стигне до това решение - интересите на всички акционери стават еднакви - да се осребрят активите по-най-добрия начин.
А ако някой иска нещо друго да предложи приемлива цена .
Всичко е въпрос на сметки.....

Още от България
"Програма за София" - ще наваксат ли северните райони изоставането си от южните?