IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община премахва оградата на спорния терен в квартал "Стрелбище"

Вчера жители на квартала пак протестираха срещу намерението да се построи 43-етажен небостъргач на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Тодоров"

09:15 | 17.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Сияна Ковачева</em></p>

Снимка: Сияна Ковачева

Общинският строителен контрол на Столична община разпореди да се премахне оградата в квартал "Стрелбище", която спира движението към булевард "Петко Тодоров", информира Българската национална телевизия (БНТ).

Припомняме, че вчера хора от квартала се събраха на протест срещу намерението да се построи 43-етажен небостъргач на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Тодоров".

Снощи, малко след като за кратко протестиращите блокираха движението на бул. „България“, те събориха оградата, с която миналата сряда собственикът - строителната фирма НИКМИ, ограничи достъпа на жителите до терена. Хората се заканиха да блокират една от основните пътни артерии в столицата всеки ден, докато инвеститорът не се откаже да строи.

За да подкрепят гражданите, на място дойдоха кметът на район "Триадица" Николай Терзиев, главният архитект на района и общински съветници.

От Столична община напомнят, че от 2009 г. статутът на терена е за зелена площ, като предназначението му е защитено с промяна в общия устройствен план на Столична община.

На това основание главните архитекти на Столична община на два пъти отказват разрешение за строителство.

Със свои решения обаче Върховният административен съд е отхвърлил отказите на Столична община. И до момента главният архитект на София не е допуснал промяна на Подробния устройствен план, като е върнал цялата процедура за повторно обявление.

Към момента за терена няма нито влязъл в сила подробен устройствен план, който да позволява строителство, нито е издавано разрешение за строеж.

Въпреки това от фирмата строител и собственик на терена НИКМИ обявиха вчера, че ще търсят правата си в съда в Страсбург. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още