Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Столична община въведе нови уеб и ГИС технологии

Система обединява процесите и информацията по управление на административните актове в 24 районни администрации

Столична община въведе нови уеб и ГИС технологии

Снимка: Investor.bg

Столична община подобрява услугите за граждани и фирми в направление „Архитектура и градоустройство“. Вече всеки ще може да получава по-бързо и прозрачно в единен формат необходимите административни актове по отношение на разрешения за строеж, разрешения за поставяне и удостоверения за въвеждане в експлоатация.

Това става възможно след проект по въвеждане на цялостна технологична платформа, изградена от “Мапекс”, съобщиха от българската геоинформационна компания, специализирана в устройствено и инвестиционно проектиране.

Платформата обединява необходимата информация и административни документи, като позволява ефективно управление на процесите в областта на устройството на територията във всички 24 районни администрации.

Казано иначе, осигурена е оперативна съвместимост на регистрите, а системата дава възможност да се събира, съхранява и предоставя в електронен вид за използване от администрацията, бизнеса и гражданите цялата необходима информация за конкретна географска единица.

Още по темата

Досега различните районни администрации работеха независимо една от друга и без автоматизирани инструменти, което удължаваше работата на служителите и забавяше времето за предоставяне на услуги към гражданите и бизнеса.

„Щастливи сме, че специалистите на Мапекс отново успяха да помогнат за подобряването на важни обществени услуги. С възможностите на най-новите технологии, ние улеснихме значително работата на експертите от Направление Архитектура и градоустройство и им предоставихме всички необходими технологични инструменти за да могат да предоставят по-бързи и по-качествени услуги за гражданите от най-голямата община в България.”, отбеляза Александър Лазаров, изпълнителен директор на „Мапекс“.

Служителите от Направление Архитектура и градоустройство вече имат на разположение три интернет-базирани приложения, които дават възможност за достъп до базата данни и извличане на информация от нея под формата на справки и подходяща визуализация. Интернет-базираният достъп позволява споделяне и достъп до базите данни от районните администрации на Столична община, както и за лесно предоставяне на част от събраната актуална информация в публичното пространство, включително чрез интернет, съобщават от „Мапекс“.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Мудната администрация бави строителния процес и оскъпява жилищата