Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Строителната камара препоръча на фирмите да спрат обектите с еврофинансиране

Браншовата организация посочва липсата на реакция от институциите за възстановяване на финансирането по оперативните програми

Камарата на строителите в България (КСБ) препоръчва на строителните компании,  изпълняващи проекти по оперативни програми, да пристъпят към подписване на Акт 10 за спиране на строителството до намиране на решение за възстановяване на финансирането по програмите. Това се посочва в съобщение до медиите, разпространено от името на Управителния съвет на Камарата.

Държавата и общините не са разплатили на строителни фирми около 1 млрд. лева, съобщи миналата седмица за Investor.bg Иван Бойков, изпълнителен директор на КСБ. Проблемът идва заради спрените пари по оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“, със средства от които основно се финансират строителни дейности.

От браншовата организация припомнят, че във връзка със задълженията на държавата и общините към строителните фирми Камарата е провела среща с Националното сдружение на общините в България, на която са обсъдени проблемите и евентуалните начини за решаването им. Двете обединения са поискали с писмо от 7 юли среща с компетентните институции за намиране на изход от критичната ситуация, но към днешна дата отговор на писмото няма.

В същото време в Камарата ежедневно постъпват запитвания на фирми членове на КСБ, които са в тежко финансово състояние поради неплащане на извършените дейности по важни инфраструктурни обекти, за това как да процедират, посочват от Камарата.

Така заради липсата на адекватна реакция от отговорните институции Камарата препоръчва спиране на строителството.

Преди няколко дни Иван Бойков призова в ефира на телевизия Bulgaria On Air политиците, независимо дали от сегашното или от следващото правителство, да отидат в Брюксел и да „отпушат“ спрените фондове за България

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Камарата на геодезистите: Строежът на плаж "Алепу" е гавра със закона