Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Строителната продукция у нас се връща към месечен ръст през септември

На годишна база сградното строителство продължава да дърпа надолу общия сектор

Строителната продукция у нас се връща към месечен ръст през септември

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Строителната продукция у нас се връща към месечен ръст през септември след два поредни месеца на спад, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). На годишна база сградното строителство продължава да дърпа надолу общия сектор.

Произведената строителна продукция през септември е с 1,5% над равнището от предходния месец, след като през август и юли записа спад от съответно 0,3% и 0,5%.

Ръстът се определя от скока с 2% на гражданското и инженерното строителство, в което влиза и инфраструктурното строителство. Строителството на сгради също се връща към растеж от 1,1% през септември след два месеца на спад.

На годишна база строителната продукция у нас намалява с 1,7% през септември, като сградното строителство се понижава с 5,8%, докато гражданското и инженерното строителство нараства с 4,1%.

Строителството на сгради продължава поредицата си от годишни спадове, която започна през февруари тази година, макар че през септември той е по-малък в сравнение с август и юли.

В същото време инфраструктурното строителство расте на годишна база за втори пореден месец след минималното повишение от 0,6% през септември.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Откриват процедури за концесия на част от плажове "Добруджа-юг" и "Панорама-юг"