Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Строителството на небостъргача „Златен век“ спира

Премиерът се разпореди за спиране на небостъргача след разследване на Столична община, строителното министерство и ДНСК

Строителството на небостъргача „Златен век“ спира

Изграждащият се небостъргач в "Лозенец". Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Премиерът Бойко Борисов разпореди на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и строителството на небостъргача на фирма „Артекс“ да не продължава. Решението беше взето на среща при министър-председателя , на която кметът на София Йорданка Фандъкова отново заяви, че разрешението за строеж на сградата „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ е изтекло, предаде правителствената пресслужба.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова е информирала премиера, че след окончателното приключване на проверката на ДНСК са констатирани съществени отклонения при строителството, които дават достатъчно основания за спиране на строежа.

На базата на всички факти и обстоятелства по приключилите проверки на ДНСК и Столична община, и докладваното от строителния министър и от столичния кмет, Бойко Борисов реши строителството на небостъргача да бъде спряно.

Още по темата

„Ние, което е трябвало да направим, сме направили. Моята позиция от самото начало е, че такава сграда – толкова висока, няма място там. Точно заради това казах на главния архитект да не удължава строителното разрешително”, заяви Фандъкова, припомня Investor.bg.

ДНСК е установила още, че арх. Весела Мирянова, която е един от съсобствениците на „Артекс", е едновременно проектант, изпълнител на строежа чрез фирмите си „Артекс Проект" и „Артекс Инвест" и изпълнява строителен контрол чрез фирмата „Строй контрол инженеринг", а това е нарушение.

От строителния надзор съобщиха, че при проверки на сградата „Златен век“ с възложител „Артекс Златен век“ ООД гр. София, проведени на 20 и 26 март по документи и на място, са установили отклонения при строителството на сградата на етап груб строеж.

Вместо предвидените с одобрения инвестиционен проект от главния архитект на Столична община две двойни асансьорни клетки, в които ще бъдат монтирани по два подемника за автомобили, на място е изпълнена стоманобетона плоча, без да са реализирани отворите за монтаж на асансьорните уредби. В подземните три нива на строежа на коти - 4,53; -7,63 и -10,75, съгласно проекта по част „Конструкции“, са извършени строителни дейности, чрез които са закрити конструктивни елементи, ограждащи стоманобетонови стени, колони и шайби, което възпрепятства извършването на огледа им преди съставянето на акт образец 14 за приемане на конструкцията.
   
Строителният контрол е установил, че в нарушение на закона без издадено разрешение за строеж, в съседния УПИ III-411, собственост на същия възложител, е изпълнен изкоп с неукрепени откоси с дълбочина около 15 м. Сградата не е обезопасена със строителни мрежи по цялата фасада, с което се създават предпоставки за възникване на инциденти. Съставен е констативен акт за започване на административно производство за спиране на строителството на обекта. Съгласно изискванията на закона, след връчването на констативния акт и след изтичане на необходимия срок на възражение, ще бъде издадена заповед за цялостно спиране на строежа, до отстраняване на нарушенията, посочиха от ДНСК.

„Артекс" се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени, който стана повод за четири оставки - на правосъдния министър Цецка Цачева, на зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов, както и на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Напрежението около апартаментите на властта ескалира, след като се разбра, че има разминаване в подадените данни за придобит имот от Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ). По случая с него ще бъде привлечена и Националната агенция по приходите (НАП), заради твърденията за разминаване в подадената от него декларация. Ще бъдат изискани документи от банката кредитор, както и цялата налична информация по кредитирането на покупко-продажбата.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховна касационна прокуратура да извърши проверки по публикации в медиите за придобити недвижими имоти от Пламен Георгиев, от сина на Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба и от съпругата на Лозан Панов, който е председател на Върховния касационен съд.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
55
 
8
преди 2 години
Няма профилна снимка
аз пък днеска чах хванах , че на оня от "Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)" - ба.хти копирах го това нема запомняне - било тризонет с джакузи . мега вулгарен и нагъл и безочлив тип ...
1
 
48
 
7
преди 2 години
Абе в цялата суетне ми липсва Черешаря - да изцепи някоя мъдрост за борбата на НАП със сивата икономика
0
 
50
 
6
mrynmryn до: melon
преди 2 години
Няма профилна снимка
Цецо Василев за 2млрд, само го е страх да се прибере у България, иначе си е жив и здрав. А тия за няколко милиона, най-много да си сменят адреса само.
3
 
54
 
5
преди 2 години
Няма профилна снимка
Един нагледен пример как всички се самосезират - Винету, Цацата, Фъндъка, АКО народа се вдига и протестира, а не тропа по масата или го е страх или само пише по интернет.Биволъ е добре, да ни информира, ама се изискват и физически усилия от нас.
0
 
54
 
4
khao до: mrynmryn
преди 2 години
Няма профилна снимка
дреме им, ще регистрират нова, ще е кръстят мартекс и цирка продължава .. на бойко колегата КОЙ има опит в тия неща и ще им сподели ноу хау

Още от България
Жилищните цени в София спадат за тримесечие за първи път от началото на пандемията