IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на небостъргача „Златен век“ спира

Премиерът се разпореди за спиране на небостъргача след разследване на Столична община, строителното министерство и ДНСК

16:02 | 04.04.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изграждащият се небостъргач в &quot;Лозенец&quot;. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Изграждащият се небостъргач в "Лозенец". Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Премиерът Бойко Борисов разпореди на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и строителството на небостъргача на фирма „Артекс“ да не продължава. Решението беше взето на среща при министър-председателя , на която кметът на София Йорданка Фандъкова отново заяви, че разрешението за строеж на сградата „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ е изтекло, предаде правителствената пресслужба.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова е информирала премиера, че след окончателното приключване на проверката на ДНСК са констатирани съществени отклонения при строителството, които дават достатъчно основания за спиране на строежа.

На базата на всички факти и обстоятелства по приключилите проверки на ДНСК и Столична община, и докладваното от строителния министър и от столичния кмет, Бойко Борисов реши строителството на небостъргача да бъде спряно.

„Ние, което е трябвало да направим, сме направили. Моята позиция от самото начало е, че такава сграда – толкова висока, няма място там. Точно заради това казах на главния архитект да не удължава строителното разрешително”, заяви Фандъкова, припомня Investor.bg.

ДНСК е установила още, че арх. Весела Мирянова, която е един от съсобствениците на „Артекс", е едновременно проектант, изпълнител на строежа чрез фирмите си „Артекс Проект" и „Артекс Инвест" и изпълнява строителен контрол чрез фирмата „Строй контрол инженеринг", а това е нарушение.

От строителния надзор съобщиха, че при проверки на сградата „Златен век“ с възложител „Артекс Златен век“ ООД гр. София, проведени на 20 и 26 март по документи и на място, са установили отклонения при строителството на сградата на етап груб строеж.

Вместо предвидените с одобрения инвестиционен проект от главния архитект на Столична община две двойни асансьорни клетки, в които ще бъдат монтирани по два подемника за автомобили, на място е изпълнена стоманобетона плоча, без да са реализирани отворите за монтаж на асансьорните уредби. В подземните три нива на строежа на коти - 4,53; -7,63 и -10,75, съгласно проекта по част „Конструкции“, са извършени строителни дейности, чрез които са закрити конструктивни елементи, ограждащи стоманобетонови стени, колони и шайби, което възпрепятства извършването на огледа им преди съставянето на акт образец 14 за приемане на конструкцията.
   
Строителният контрол е установил, че в нарушение на закона без издадено разрешение за строеж, в съседния УПИ III-411, собственост на същия възложител, е изпълнен изкоп с неукрепени откоси с дълбочина около 15 м. Сградата не е обезопасена със строителни мрежи по цялата фасада, с което се създават предпоставки за възникване на инциденти. Съставен е констативен акт за започване на административно производство за спиране на строителството на обекта. Съгласно изискванията на закона, след връчването на констативния акт и след изтичане на необходимия срок на възражение, ще бъде издадена заповед за цялостно спиране на строежа, до отстраняване на нарушенията, посочиха от ДНСК.

„Артекс" се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени, който стана повод за четири оставки - на правосъдния министър Цецка Цачева, на зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов, както и на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Напрежението около апартаментите на властта ескалира, след като се разбра, че има разминаване в подадените данни за придобит имот от Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ). По случая с него ще бъде привлечена и Националната агенция по приходите (НАП), заради твърденията за разминаване в подадената от него декларация. Ще бъдат изискани документи от банката кредитор, както и цялата налична информация по кредитирането на покупко-продажбата.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховна касационна прокуратура да извърши проверки по публикации в медиите за придобити недвижими имоти от Пламен Георгиев, от сина на Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба и от съпругата на Лозан Панов, който е председател на Върховния касационен съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 55 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
аз пък днеска чах хванах , че на оня от "Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)" - ба.хти копирах го това нема запомняне - било тризонет с джакузи . мега вулгарен и нагъл и безочлив тип ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 48 rate down comment 1
data
преди 4 години
Абе в цялата суетне ми липсва Черешаря - да изцепи някоя мъдрост за борбата на НАП със сивата икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 50 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Цецо Василев за 2млрд, само го е страх да се прибере у България, иначе си е жив и здрав. А тия за няколко милиона, най-много да си сменят адреса само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 54 rate down comment 3
hazard
преди 4 години
Един нагледен пример как всички се самосезират - Винету, Цацата, Фъндъка, АКО народа се вдига и протестира, а не тропа по масата или го е страх или само пише по интернет.Биволъ е добре, да ни информира, ама се изискват и физически усилия от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 54 rate down comment 0
khao
преди 4 години
дреме им, ще регистрират нова, ще е кръстят мартекс и цирка продължава .. на бойко колегата КОЙ има опит в тия неща и ще им сподели ноу хау
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 71 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
Да фалират, нали виждаш какви мизерии излизат, с тия скандали. Най вече за цените на квадрата, на Артекса им излиза 500 евра в Изток, себестойност, а го хлъзгат на гражданите на 3000 евра и нагоре. То да не мислиш, че е само при тях. И Масово е в София и големите градове. Лъжат гражданите и купувачите, колко било скъпо, терени, разходи, и надуват зверски цените на жилищата. А тези в Парламента дето ни ограбват държавата пазаруват с влияние, и им помагат, като си взимат апартаменти за без пари. Целия пазар на недвижими имоти се изтипоса за да се види тинята под сладките приказки на платени брокери, банкери, видиш ли как цените били нормални, как хората благоденствали. Балона който го надуха, ще им излезе през носа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 52 rate down comment 0
melon
преди 4 години
Може и да им пука. Освен пари, нали се пожелава живот и здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 54 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Тия до година са фалирали, настъпаха мотиката, без да се усетят. Едва ли ще им пука особено, защото вероятно собствениците са милионери вече най-вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още