Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Строителството у нас продължава да отчита двуцифрени годишни спадове през май

То обаче е отбелязало първи скромен месечен ръст от три месеца насам, сочат данни на НСИ

Строителството у нас продължава да отчита двуцифрени годишни спадове през май

Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Строителството у нас продължава да отчита двуцифрени спадове на годишна основа и през май, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Все пак спрямо април строителната продукция се връща към лек растеж от 0,3% за първи път от януари.

Още по темата
Сравнена с май 2019 г., произведената строителна продукция продължава низходящата си траектория за четвърти пореден месец със спад от 14,1%. Той обаче е по-малък в сравнение с отчетения годишен спад от 15,5% през април. През март, когато у нас беше въведено извънредното положение за ограничаване на разпространението на коронавируса, строителната продукция намаля с 13,8%. През февруари също беше отчетено леко свиване с 0,2%.

Спрямо април сградното строителство нараства с 0,2%, прекъсвайки 7-месечната си серия на месечен спад. През април НСИ отчете понижение на сградното строителство с 0,2%, а през март то намаля с 15,5% на месечна основа.

Гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, също се връща към скромен месечен ръст от 0,4% след три поредни месеца на спад. През април то отчете понижение от 3,3%, а през март спадна с 6,2%. През февруари гражданското и инженерното строителство намаля с 1,7% на месечна основа.

Спрямо май миналата година сградното строителство регистрира спад от 16,6%, като той е по-малък в сравнение с април и март, когато достигна съответно 17,9% и 16,9%. Спад от 2,4% имаше и през февруари.

Гражданското и инженерното строителство се понижава с 10,5% на годишна база, като продължава негативната си серия от април и март, когато беше отбелязан спад от съответно 12% и 9,1%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Новите жилища у нас през първото тримесечие - повече и по-големи