IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството у нас забавя темпове през май

Както сградното, така и инфраструктурното строителство отчита спад спрямо април

15:43 | 09.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Строителната продукция у нас записва втори пореден месечен спад през май, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Спадът на месечна база от 2,4% през май се определя от свиването на гражданското и инженерно строителство с 2,5%. Сградното строителство също е надолу с 2,3%.

Произведената строителна продукция записа минимален спад на месечна основа от 0,1% и през април, а гражданското и инженерно строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, отбелязва първия си месечен спад от януари насам. Строителство Строителство

На годишна база строителството записва ръст за трети пореден месец, като през май той е 4,6%. Положителният темп се определя повече от инфраструктурното строителство, което е нараснало с 8,8%, докато при сградното строителство покачването е по-минимално с 1,5%.

За гражданското и инженерно строителство това е десети пореден месец на годишен растеж, макар че през май той се забавя значително спрямо двуцифрения скок от 20,3% и 16% съответно през април и март. Строителство Строителство

Сградното строителство се върна към годишен растеж едва през март. тази година след десет поредни месеца на спад. През същия месец миналата година в страната беше въведено извънредно положение за овладяване на коронавируса, а първата блокада продължи до средата на май.

Строителният сектор не получи забрана да работи по време на извънредната обстановка, но все пак несигурността заради пандемията стана причина за известно забавяне на темпото, което обяснява и стабилния скок на годишна база през март и април от съответно 7,7% и 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още