Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Строителството у нас записва шести пореден годишен ръст през август

Произведената строителна продукция се връща и към месечно повишение след спада през юли

Строителството у нас записва шести пореден годишен ръст през август

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Строителната продукция в България записва шести пореден месец на годишен ръст през август, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

На годишна база строителната продукция е нараснала с 2,4%, като положителният темп се определя в по-голяма степен от гражданското и инженерно строителство, отколкото от сградното, показват календарно изгладените данни на националната статистика.

Гражданското и инженерно строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, отчита годишно повишение от 3% и се увеличава непрекъснато от август миналата година насам. Ръстът обаче се забавя и е най-малкият от март насам.

Сградното строителство се връща към годишно покачване от 2% през август, след като записа спад от 1,4% през юли, когато прекъсна положителната серия, започнала през март.

Произведената строителна продукция у нас се връща и към месечен растеж през август с минималните 0,5% след спада с 0,7% през юли, показват сезонно изгладените данни на НСИ. Сградното строителство има по-голям принос за месечното покачване от строителството на инфраструктура, като повишенията са съответно 0,7% и 0,4%.

За сравнение, през юли сградното строителство остана непроменено спрямо предходния месец, а гражданското и инженерното строителство намаля с 1,6%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
"Златни пясъци" прехвърля "Морско око Гардън" и други имоти в ново дружество